SORA: Подобно преброяване за парламентарни избори не сме изготвяли

  • 08 май 2013 07:45

  • 1773
  • 0
SORA: Подобно преброяване за парламентарни избори не сме изготвяли
©

Досега сме правили подобни паралелни преброявания за телевизионни станции, но за парламентарни избори такива не сме изготвяли. Това заяви в предаването "Тази сутрин" Гюнтер Огрис от SORA.

По думите му, в Австрия всички имат пълно доверие на преброяването на резултатите от изборите. Имало е все пак малки опити за измама от страна на кметове, когато е ставало въпрос за избор по пощата с писма. Те обаче бяха заставени да напуснат постовете си, разказва той.

В Австрия цари доверие в демокрацията. Когато дойдох за първи път в България, усетих едно много силно и очевидно недоверие в изборите. Тогава ни дойде идеята това, което правим в Австрия за телевизионните станции, да го направим за изборите тук. Поканиха ни да дадем наша оферта, която явно е най-добрата, затова ни наложиха тази поръчка, сподели Огрис.

Появи се едно недоверие в механизмите на преброяване на гласовете, което наложи да направим проучване и да отправим покани към няколко компании, които биха извършили компетентно паралелно преброяване, обяви евродепутатът Кристиян Вигенин. Това преброяване само по себе си няма официален характер. Но искаме да дадем усещане за демократичност, каза той и допълни, че според него това ще има превантивен ефект. Гаранцията, че SORA ще бъде максимално точна в своята преценка, е че всичко е прозрачно, много по-голяма прозрачност от тази, която гарантира ЦИК. Целта ни е честни и коректни избори, допълни той.

ГЕРБ се включиха на един късен етап с желанието си за паралелно преброяване на гласовете. Ако ние вярвахме, че те целят честни избори, въобще няма да подходим към тази мярка и поръчка към SORA. Но ние имахме съмнения, че те подготвят манипулация и фалшификация на вота, обясни Вигенин.

Последвайте канала на

1773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини