Без цветен маникюр на изборите

  • 03 май 2013 06:50

  • 3831
  • 3
Без цветен маникюр на изборите
©

Дамите в секционните избирателни комисии да не слагат цветен лак върху ноктите си в деня на вота. Такива самоинициативни инструкции били получени от членовете на някои СИК-ове по страната, въпреки че в официалните методически указания за работа не е въведен фейсконтрол, съобщава в. Монитор.

При инструктажа по места обаче изрично било подчертано, че яркочервеният и синият лак са забранени, като за разкрасяване жените в секциите ще имат право само на безцветен или много блед маникюр. Целта на ограничението била да се избегнат всякакви съмнения за скрита агитация в полза на определена партия чрез цвета на лака, както и надраскване на бюлетината, което да я направи невалидна. Такива указания не са давани по предписание от ЦИК, коментира говорителят на комисията Бисер Троянов. Той припомни, че в закона няма посочени забрани за външния вид на членовете на СИК. „Всеки има право да се облече и да се нагизди, както пожелае. Все пак ще се срещне с много хора през изборния ден”, добави с усмивка Троянов. Той изрази съмнение, че със засъхнал лак може да се остави следа върху бюлетината и припомни, че в изборното помещение е пълно с наблюдатели и представители на всички партии, които ще следят изкъсо за всякакви нередности с изборните книжа.

На президентския и местен вот през 2011 г. обаче изборната администрация получи жалби точно срещу червения маникюр на дамите в секциите. Тогава кандидати по места се оплакаха, че това е агитация в полза на БСП. Социалистите обаче също останаха недоволни, защото заподозряха, че дамите ще зацапат само бюлетините с Х за техните кандидати. Заради протестите от всички страни дори се наложи в деня на вота жени в секциите да извадят лакочистител и да отстранят цвета от ноктите си. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3831 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Баба Гица

2013.05.07 | 15:06

3
Скрита агитация с лак за нокти ??? Е това направо ме уби,никога нямаше да се сетя :D

2013.05.06 | 06:50

2
скипър, пусни коментара
koko

2013.05.05 | 23:13

1
Пази боже.............

Добави коментар

Водещи новини