2000 лв. глоба, ако псуваш пред тъмната стаичка в деня на вота

  • 24 април 2013 07:30

  • 1798
  • 5
2000 лв. глоба, ако псуваш пред тъмната стаичка в деня на вота
© Булфото

Избиратели, които псуват, чупят или накърнят по друг начин добрите нрави и обществения ред пред тъмната стаичка в деня на вота, ще се наказват с глоба до 2000 лв., информира "Монитор". 

За това предупреждава ЦИК в правилата и забраните във връзка с гласуването на 12 май, които са публикувани на сайта на комисията. Същата санкция ще отнася и всеки, който влезе в изборното помещение с пистолет, нож, димки или други опасни за гражданите предмети.

Според правилата за гласуване е забранено още да се показва бюлетината с отбелязан в нея „Х”, снимане на вота с фотоапарати, телефони или друга техника, както и влизането по двама в тъмната стаичка. Не се позволява още изнасянето на бюлетини извън секцията. С последното ограничение обаче е свързана и нова схема за купен вот, за която предупредиха представители на РИК в Хасково по време на обучението им. Става въпрос за т.нар. индианска нишка, при която подставен член на секционна комисия изнася празна, но подпечатана вече бюлетина, която се попълва навън с „правилния” Х от организатора на схемата. Тя се дава на избирателя, който я скрива в джоба, а при влизане в секцията получава нова подпечатана бюлетина. „Купеният” избирател пуска в урната първата - отбелязана вече бюлетина, а втората изнася скришом. Тя отново се попълва под зоркия поглед на дилъра на гласове, дава се на следващия и процедурата се повтаря до края на изборния ден. Така се дава пълна гаранция, че напазаруваните избиратели наистина ще пуснат бюлетина в полза на партията, платила за това.

Сред правата на избирателите в деня на вота, публикувани на сайта на ЦИК, е възможността за повторно гласуване, ако сбъркаме с първия опит. Хората обаче нямат право на безкрайни поправки и втората бюлетина вече е окончателна.

От изборната администрация предупреждават гласоподавателите да следят внимателно за правилното вписване на личните им данни в избирателните списъци, както и да правят забележка, ако член на секционната комисия започне да обявява имената и ЕГН-тата им на глас.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1798 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.05.04 | 14:02

3
УТРЕ ДРУГИДЕН ОЧАКВАМ ДА ИМА ГЛОБИ И ЗА САМОЗАПАЛВАНИЯ...ГЛОБА ОТ 10 000 ДО 20 000 ЛВ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕЖИМ ЧРЕЗ САМОЗАПАЛВАНЕ-УУУПС РЕД
...

2013.05.04 | 14:02

5
Скоро ще има глоба ако не си циганин или потурнак а гласуваш...

2013.05.04 | 14:02

4
A на ум може ли да напсувам Бойко Борисов? Опс, вече го направих...
DO VSICHKI PARTII

2013.05.04 | 14:02

2
Абе няма да псуваме,защото не знаем какви ще ги забъркате.Но после псувните,да не ви се сторят райска музика,в сравнение с другите екстри,който ви чакат.Нямаме вече търпило.Свършихте го Вие-всичките!Ве ми пука,за финансовата ви дициплина,пазарна кражбономика и прочие евродрисни.И такива,като мен са милиони! МИСЛЕТЕ!!!

2013.05.04 | 14:02

1
Няма защо да псуваме. Просто не гласуваме за БСП, СДС, ДСБ и ДПС - които са виновни за разграбването на България и за съсипията. Това ще ги заболи на истина. Време е да отговарят за това, което правят вече 20 и кусур години, а не да питат защо по време на криза в държава която няма производство хората живеят зле.

Добави коментар

Водещи новини