“Движение България на гражданите” ще стимулира бизнеса да открива работни места

  • 23 април 2013 09:24

  • 1836
  • 7
“Движение България на гражданите” ще стимулира бизнеса да открива работни места
©

“Движение България на гражданите” ще стимулира бизнеса да открива работни места. Това гарантира в интервю за Novini.bg  Георги Киряков, политолог и водач на листата на “Движение България на гражданите” в 1 МИР-Благоевград.

Г-н Киряков, какви са впечатленията Ви от срещите с избирателите?

Ако допреди няколко години хората, с които се срещах, питаха за социални придобивки, увеличения на пенсии, качество на храните и цените на лекарствата, особено по-възрастните, то сега единственото, което чувам от тях е, че мизерстват, че гладуват, че не знаят как да свържат двата края, че младите не искат да се връщат повече в страната, независимо колко добре или зле живеят в чужбина. Всички са убедени, че страната ни загива, затрива се. И това само за четири години, по време на управлението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и ГЕРБ.

Скицирайте някои от исканията на хората…

Всички до един искат работа, искат справедливо заплащане, искат да направим всичко възможно да задържим техните деца и внуци тук, в България. Казват го с различни думи, но винаги с голяма болка и сълзи в очите. Лошото е, че са загубили освен надеждата и доверието в политиката, в демокрацията и в политиците. В подобна среда е много трудно да ги убедиш, че и ти няма да станеш като предишните. Лекът е да си искрен, да си открит, да ги изслушаш внимателно, без да ги поучаваш и да ги упрекваш. Наистина е срамно, че не успяхме да развием една толкова справедлива система, каквато е демократичната. ГЕРБ докараха нещата до там, че на хората да им се иска да се върнат старите практики от времето на тоталитарния режим. Започнаха да го виждат вече като „Златен век”.

Лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 заяви, че в тази предизборна кампания битката ще е между „ум и мускули”. Така ли е?


Мускулите се проявиха още в първата обиколка на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в Първи МИР-Благоевград. След всяко негово посещение в съответната община, ми се обаждаха нашите представители, за да ми разказват за безобразното му и арогантно поведение и отношение. Казваха как са затваряли пътища и кръстовища, как на всеки ъгъл е стояла охраната му, на която между другото той няма право, как местната полиция е отцепвала цели квартали. Защо? От кого се крие бившият вътрешен министър? Както се шегуваха по медиите, сигурно се крие упорито от народната любов. С арогантност и демонстрация на сила няма как да убедиш гражданите, че ти си техният избор за следващия управляващ екип. Ситуацията е такава, че се иска не само ум, но и национален консенсус за решаването на дълбоките проблеми, които стоят пред управлението на страната.

Опасявате ли се от подмяна на вота?


Има всички индикации това да се случи. Какво ми дава основание да го твърдя обаче. Във всички срещи, които съм направил досега, които в огромна си част са със случайни хора, не чух една добра дума за ГЕРБ и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Нямаше човек, който да ги защити, да не кажа, че доста от тях използваха доста груби думи, за да изразят отвращението си към бившите управляващи. Затова и не вярвам по никакъв начин на нито едно социологическо проучване, което дава на ГЕРБ предимство и ги сочи като първа политическа сила. Твърде е вероятно да се опитат да оправдаят фалшификациите, които се готвят да правят, с резултатите от социологията преди вота.

Стана известно, че ЕРП-та не се отказват и са внесли в ДКЕВР исканията си за ново увеличение на тока от 1 юли т. г., макар че именно „токов удар” от сметките за ток събори цяло правителство. Какво има да каже „ Движение България на гражданите” по този повод?

Проблемът е двустранен. Очевидно има заложени в договорите такива клаузи, според които на всеки шест месеца ЕРП-тата могат да предлагат нови, по-високи цени на тока. Проблемът със сметките през януари не беше просто поредното увеличение с 10-15%, а резкият скок на сметката от три пъти. Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 като еврокомисар неведнъж е предлагала въвеждането на единната сметка за ток в целия Европейски съюз. Това са направили няколко страни, измежду които не е България. Това също е въпрос, който трябва да бъде отправен към бившите управляващи от ГЕРБ. Защо за четирите години от техния мандат не си направиха труда да вземат едно елементарно решение, което ще осигури пълна прозрачност при формирането на цената на тока за крайните потребители. По време на януарските протести ДКЕВР се покри, а огромна част от вината е в тях. Цената на тока трябва да се съобразява с доходите на хората – това е. Никаква друга политика и никакви други аргументи нямат значение.

Как хората да разграничат популистките от реално изпълнимите обещания на кандидат-депутатите?

Ще ви дам един пример, за да ви отговоря на въпроса. От “Атака” предлагат минимална пенсия от 500 лева и минимална заплата от 1000 лева. В условията на валутен борд и дефицит в бюджета на пенсионната система, това е абсурдно. Подобни пенсии могат да се плащат само с цената на нови огромни заеми, които ще фалират държавата за една година. А високите заплати не зависят от волята и желанието на политиците, а от ефективността, конкурентоспособността и инициативността на предприемчивите българи. Тях трябва да поощряваме като законодатели, а не харченето на неспечелени с труд пари. Другата нелепост е твърдението, че парите за високите пенсии и заплати щели да дойдат след национализацията на златодобивните компании. Може би хората не знаят, но от България не се изнасят тонове злато, както твърдят крайните националисти, а тонове златен концентрат с ниско процентно съдържание на злато в него. Освен това, златото е изчерпаем източник, докато пенсии ще трябва да се плащат от тук до края на света. Говори се за някакви милиарди левове от златодобива, а се пропуска фактът, че за последните четири години дефицитът в пенсионната система е 20 милиарда лева. Няма никакъв начин златото да покрие тези липси. Освен това, златото се използва като гарант за стабилността на паричната ни система.

Пенсионери, млади майки и трайно безработните - три особено уязвими групи в обществото, какво може, а до сега не е направено тях?

За пенсионерите трябва да се възстанови справедливостта, като се върне златното швейцарско правило за индексиране на пенсиите според инфлацията. За младите майки трябва да се върне правилото парите за втората година от отглеждането на детето да се обвържат с минималната заплата. Не може майка да получава пари, които са под официалния праг на бедността в България. Освен това, тя получава пари, които преди това е отделяла от заплатата си под формата на осигуровки. Това са си нейните пари, а не на държавата, още по-малко на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. За безработните говорихме достатъчно досега. Стимули за бизнеса, за да може да създава работни места, усвояване на средства по европейските програми за преквалификация и финансиране на иновации. Поне за тези неща или има, или могат да бъдат отделени пари.

Посочете Вашия Топ 3 на приоритетите, за които ще работите, ако станете депутат на 12 май.

Първо, възстановяване на връзката между гражданите и техните представители в парламента, особено след избори. Не бива народните представители да се крият по партийни клубове и да имитират дейност. Второ, започване на разговори за очертаване на посочените по-горе национални приоритети и започване на необходимите законодателни промени за решаването на настоящите тежки проблеми. Трето, оказване на натиск върху местните управници да си вършат работата и спиране на административния произвол от страна на местната власт. Не може в европейска държава, в 21-ви век, да се говори за местни дерибеи. Това е недопустимо.

Последвайте канала на

Novini.bg
1836 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Anton

2013.11.28 | 03:12

7
Too many coetnimmlps too little space, thanks!
Alex

2013.11.26 | 21:00

6
You keep it up now, unertsdand? Really good to know.
ц4 гениум

2013.04.24 | 17:00

5
ц4 гений, дори и родените на село са граждани на република България бе тупанче !
ц4

2013.04.24 | 17:00

4
Във Варненската секция на България на гражданите няма един член който да е роден в град всички са от село ! Смях !
ANONIMEN

2013.04.24 | 08:53

3
DbRJAVATA TEPbRVA ZAPOShVA DA FALIRA,NORMALNO E ZA NAS............ NIE SME TbRPELIVI,NO NQMA DA TbRPIM..............
Центурион

2013.04.24 | 08:52

2
“Движение България на гражданите” ще стимулира бизнеса да открива работни места ! Алоууу Кунева ти гледай Волен Сидеров да спечели и да ни стимулира нас редовите граждани да не ви запалим богаташките и чиновнически черги ,че отдавна ви е време да пламнете !
stoiko

2013.04.24 | 08:42

1
G-n KIrijkoov,Vie kato politolog,po umen ot dr:Stanisev,po dobre mozete da si objasnite segasnata politicheska i ikonomicheska situacija v Balgaria,na vas sa vi neobchdimi glasove i podvezdate naroda,ne Vi li e sram taka naglo da lazete kato komunistite,vie ste tjchna peta kolona.

Добави коментар

Водещи новини