“Движение България на гражданите” ще осигури граждански контрол върху МВР

  • 22 април 2013 09:45

  • 2391
  • 12
“Движение България на гражданите” ще осигури граждански контрол върху МВР
©

“Движение България на гражданите” ще осигури граждански контрол върху МВР. Това казва в интервю за Novini.bg Димитър Делчев, юрист, водач на листата на “Движение България на гражданите” в 26 МИР София-област. Ето и цялото интервю с младия политик.

Господин Делчев, какво е да сте един от най-младите водачи на листи за предстоящите избори?

Възрастта тук няма значение. Важното е да имаш идеи и да следваш принципите си, да не се страхуваш да си сред хората и да говориш с тях откровено. Повечето от старите политици не го правят, защото им липсва живец, износени са. А и рискуват да бъдат набити. Да си водач на листа е голяма отговорност. Когато обаче, екипът ти е добър, работата става по-лека и приятна. Смея да твърдя, че в листата на “Движение България на гражданите” за София-област има чудесни хора. Обединени сме от желанието за промяна.

Всички искат промяна. Вие какво имате предвид? И моля ви без клишета.


Трябва да изгоним “калинките”. Държавната администрация е пълна с лоялни на ГЕРБ хора без каквато и да било компетентност. Например в МС само 5 от новите 212 служители са назначени с конкурс. Останалите са ги взели заради “сините им очи”, може би. При наличието на толкова много некомпетентни кадри в администрацията, не можем да очакваме по-добър живот.

Това ли е първото нещо, което бихте променили?


Всъщност не. Аз бих започнал от системата на сигурността и правосъдието, защото мисля, че там се коренят причините за всичките ни злини. Има неразвити държави с добра съдебна система, но няма развита държава с лоша съдебна система. В тази връзка смятам, че чувството за несправедливост и ненаказаност на престъпниците, особено когато става въпрос за такива с власт, смачква българите и е една от причините да сме сред най-нещастните народи във всички класации.

Какво имате предвид?


Вижте последните събития. Прокуратурата установи, че МВР е извършвало масово незаконно подслушване. Записвали са обикновени български граждани, включително лекари, правозащитници, блогъри, журналисти. Правили са го с години, без съдебно разрешение и в нарушение на Закона за СРС-тата и чл. 32 от Конституцията. Тъжната ирония в случая е, че министерството, което има за задача да пази реда и правилата в държавата, ги е нарушавало почти всекидневно. Хората, обаче, не са глупави и знаят кой стои в дъното на подслушванията. Не случайно социалните мрежи бяха залети със снимки на Цветанов и Борисов с големи уши.

Смятате, че само ГЕРБ подслушват?


Не. Всички помним скандала “Галерия”. Незаконно подслушване имаше и при БСП. Ние затова повтаряме непрекъснато, че няма разлика между ГЕРБ и БСП. Иначе казано, ушите им са еднакво дълги.

Вашите уши как са?

Ние нямаме нужда от това. Партии като ГЕРБ и БСП прибягват до държавната репресия, защото ги е страх от възмездие, както и от факта, че хората разбраха едничката им цел във властта – да оправят себе си. “Движение България на гражданите” има управленска програма, която е изпълнима, компетентна и ефективна, така че повече българи да живеят по-добре.

Да се върнем пак на темата с подслушванията. Вие какво ще направите, за да спрете тази практика?

Разработили сме мерки, с които да намалим политическото влияние на министъра на вътрешните работи върху СДОТО (б.р. дирекцията, която осъществява подслушванията) и да осигурим ефективен контрол от независим орган върху дейността й. Нашата идея е парламентарната подкомисия в Народното събрание, която трябва да извършва надзор над дейността на СДОТО, да бъде с мнозинство от опозицията и председател също от опозицията. Трябва да се дадат повече правомощия на подкомисията. Освен това, тя трябва да бъде задължена да публикува брой сигнали от граждани за незаконно подслушване, както и какви са действията, предприети във връзка с тези сигнали. Няма да се стига до разкриване на секретна информация, но пък ще се направи стъпка към по-сериозен граждански контрол върху МВР.

Споменахте съдебната система. Там какво планирате?


Ние говорим за преустройство на съдебната власт. Видя се, че завъртането на отделни бутони не помага. И без критиките на Европейската комисия виждаме, че съдът и прокуратурата не работят, когато става дума за борба с корупцията по високите етажи, организираната престъпност и т.н. Нужно е преуреждане на системата, за да стане независима, ефективна и справедлива. Предлагаме създаване на Висш прокурорски съвет наред с Висшия съдебен съвет, въвеждане на възможност за освобождаване на главния прокурор с мнозинство 2/3 от Народното събрание, комбинирано с по-големи правомощия на главния прокурор в кадровата политика, пряк избор на членовете на ВСС и ВПС от съдиите и прокурорите и редица мерки за подобряване на гражданския контрол върху съдебната власт: оценка на дейността й от граждани, периодични отчети и изследвания от неправителствени организации.

Трудно ще успеете при процентите, които ви дават социолозите.

Не вярваме на проценти. Вярваме в здравата работа и обратната връзка от хората. Срещите в София-област ме карат да съм оптимист. Хората не са глупави и знаят кой е истински и може, и кой е фалшив.


Димитър Делчев е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е европейско и английско право към университета Кеймбридж. Победител е в Международното състезание по европейско право, организирано от университета Кеймбридж и провеждащо се под егидата на Съда на Европейския съюз. Председател е на Сдружение за международни състезания по право. Има 6 години юридически стаж.

Водач на листата на “Движение България на гражданите” за 26 МИР София-област.

Последвайте канала на

Novini.bg
2391 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2013.05.03 | 09:47

12
яаа, чибурашка! егати и майтапа!
Българин

2013.05.03 | 09:47

11
Тези са същия балон като НДСВ и АТАКА - платени слуги на ГЕРБ или БСП или ДПС, всеки да си избере !
Боздуган

2013.04.25 | 12:30

6
От тези,които си изброил АТАКА не е управлявала!За останалите е вярно.Кунева е червена царска подлога,национална предателка,враг на България!!!
stoiko

2013.05.03 | 09:47

10
Tova e petata kolona na BSP,ne im vjarvajte,ne glasuvajte za tjach.
Тодор

2013.05.03 | 09:47

9
Прилича ми на моите синове това момче. Дойде тяхното време, трябва да им дадем възможност да променят статуквото. Великите ни революционери са били на такава възраст :) Пък и нали искаме нови лица в политиката? Ето едно.
ииии

2013.05.03 | 09:47

8
Ехиден мухльо само като та видях и почнах да ти вярвам!!!
пушача

2013.04.25 | 12:30

7
Ще осигурите чушки и грънци за народа, а пък за Куневицата.......? Бе ти хабер имаш ли от белия свят? Някога ръководил ли си 200-300 човека колектив, планирал ли си им работата, че да си изкарват заплатите, живял ли си с техните дертове, мъки, желания и интриги? Вземал ли си решения с всички отговорности и последствия? Оххххххххх......
g

2013.04.25 | 12:30

5
България на кунева , парибанк и шайката покрай нея.Това е целта и.Явно е получила задача от френските си масонски дружки по католическа линия да позатври още някой и друг реактор и да ни загроби с още заеми от работодателя си парибанк на чийто интереси служи водена от мекрантилната си комунистическа натура !

2013.04.25 | 12:30

4
Мечти , мечти. Господ ако слушаше циганите , трябваше всеки ден да вали кисело мляко.
Станимир

2013.04.25 | 12:29

3
Много приятно изненадан съм от този господин! Млад, образован, интелигентен - точно такива хора искаше народът да влязат във властта. Ще се замисля много сериозно дали да не гласувам за България на гражданите. То друг свестен избор няма...
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.04.25 | 12:29

2
СТРАННО...АЗ ПЪК СИ ПОМИСЛИХ ЧЕ ЩЕ ОСИГУРИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ КОИТО ОТ 23 ГОДИНИ ЗАСЛУЖАВАМЕ И ЧЕ ЩЕ СЕ СПРАВИ С БЕЗРАБОТИЦАТА...АМА УВИ..ЯВНО ПАК ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА --АТАКА

Добави коментар

Водещи новини