Министър Танева: Постигането на зелените цели не може да се осъществи единствено чрез ОСП

23 март 2021 13:23

©
251 4

Общата селскостопанска политика (ОСП) не е единствената, от която зависи постигането на зелените цели в общо европейски план. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, в Брюксел. По думите й, като принос на европейско ниво по Зелената сделка, са Стратегията от „Фермата до трапезата“ и тази за биологичното разнообразие. Министър Танева подчерта, че те следва да бъдат включени в по-голям пакет от законодателни инициативи и механизми на европейско ниво и в съответните държави членки.

Тя бе категорична, че остойностяването  на националните цели като принос в общите цели на ЕС по Зелената сделка, не е необходимо да бъдат включени в стратегическите планове. "Една от причините затова е липсата на оценката за въздействието им върху икономиката. Това от своя страна води до забавяне на процеса по приемането на стратегическите планове", подчерта Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Тя изтъкна, че за земеделските производители е изключително важно да има яснота по прилагане на политиките в следващия програмен период, които да им гарантират сигурност и предвидимост. " Всичко останало можем да го надграждаме и прилагаме в общото национално законодателство", допълни още министър Танева.

Според нея, одобрението на Националния стратегически план безспорно трябва да стъпва само и единствено на правно обвързващи документи. Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри допълни, че това би улеснило много държавите членки да имат ясна, прозрачна и публична процедура по приемането им. „Считам, че за цялата земеделска общност е добре да вървим към приемане и финализиране на регламентите възможно най-скоро" подчерта земеделският министър.

Тя обясни, че България работи много интензивно по изготвянето на Стратегическия си план, заедно със заинтересованите страни. „Предложена, разработена и дебатирана е интервенционна логика за над 50 проекта по мерки в хода на тази обществена комуникация, като страната ни се е съобразила с препоръките, които представи Комисията. Те кореспондират с изготвените SWOT анализи от академичната общност за сектора“, каза още Танева.

В Стратегическия план за новата ОСП, схемите и мерките за подпомагане ще бъдат вписани като интервенции. Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри бе категорична, че земеделската общност в страната ни очаква приключване на работа по Стратегическия план. По думите й, финализирането и одобрението му на ниво ЕК зависи от триалозите и финалното европейско законодателство.

Земеделският министър припомни, че през изминалата година страната ни успя да запази  Преходната национална помощ и размерът на обвързаната подкрепа, който е 13 +2. "Това сме защитавали по време на всички разговори на ниво ЕК и очакваме да залегне във финалното европейско законодателство", каза още Танева.

 

Novini.bg
251 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
САМО ИСТИНАТА

2021.03.23 | 13:41

1
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП
САМО ИСТИНАТА

2021.03.23 | 13:49

4
ТОВА КОЕТО ТИ ПИШЕШ Е ОЧЕВАДНА ЛЪЖА НЕ ЗАБЛУЖДАВАИ ХОРАТА
Лъжи, а не истина!

2021.03.23 | 13:45

3
Не знам за данъка на малките и големите фирми, но и ти при БСП ще плащаш данък като голяма фирма! Да ти е честито!

2021.03.23 | 13:45

2
В БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДА ТАКА ВСЕ ЕДНО РАБОТИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ЦЕЛИ...

Добави коментар

Водещи новини