След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

11 септември 2020 16:41

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза
© МЗХГ
737 0

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектора "Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза". Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в Петрич, цитирана от пресцентъра на МЗХГ.

Министър Танева е допълнила, че в момента се извършват проверки на подадените заявления.

"22 млн. лева вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. За област Благоевград над 1630 животновъди са получили средства чрез помощта. Над 4100 пчелари също усвоиха средства по "de minimis" у нас", е пояснила министър Десислава Танева.

Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната подмярка COVID-19

Тя е посочила, че са създадени максимално облекчени условия за стопаните, кандидатстващи по de minimis и извънредната мярка COVID-19, които са програмирани по начин, по който е възможно бързо разплащане. По думите ѝ, по отношение на контрола, в този мандат проверките са завишени в пъти повече на брой, спрямо изискванията по Европейския регламент.

"Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни членки. Земеделските служби работят с максимално натоварване, включително и по повод допълнителните мерки за подкрепа, които предоставихме", е казала Десислава Танева.

Тя е изтъкнала, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители. По повод кризисните ситуации с пандемията от COVID-19 и сушата в страната през тази година, министър Танева е обяснила, че от страна на държавата се прави всичко възможно аграрният отрасъл да е устойчив.

"Към момента по подмярка COVID-1 са кандидатствали над 23 хил. земеделски стопани. Приемът на заявления по нея ще продължи до 21 септември 2020 г.", е посочила земеделският министър.

По време на срещата, министър Танева е подчертала, че акцентът в Стратегическия план за Новата ОСП трябва да бъде сдружаването на земеделските производители. По думите й, то ще даде възможност за облекчаване на административните такси на малките производители и на реализацията на продукцията им.

"Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури", категорична е била министър Танева.

Тя е призовала земеделските стопани да търсят по-висока подкрепа и в "зелената архитектура", за да имат добавки върху познатите им директни плащания. Десислава Танева е припомнила за изготвения Наръчник със зелени практики, в който земеделските производители е необходимо да се задълбочат и да преценят кои са най-адаптивните от тях към стопанствата им. Целта е същите да залегнат в Националния стратегически план.

"Разплащането по извънредните мерки COVID-1 и COVID-2 е предвидено за 16 октомври. След тази дата административната система ще бъде ангажирана с разплащанията по различните направления по директни плащания", е казала министър Танева.

На срещата в Петрич са присъствали Андрей Новаков, евродепутат в групата на Европейската народна партия /ЕНП/, и кметът на общината Димитър Бръчков. По време на визитата си в Пиринско, земеделският министър се е срещнала и с животновъди в Разлог. Те им е благодарила за бързото и улеснено кандидатстване по извънредните помощи и съответно навременното получаване на субсидиите. В Разлог министър Десислава Танева е съобщила, че за област Благоевград са одобрени 455 проекта по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Инвестициите са на стойност близо 128 млн. лв., от които около 13 млн. лв. са по общински мерки.

Мая Йорданова
737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини