Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната подмярка COVID-19

11 септември 2020 14:28

Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната подмярка COVID-19
© bulphoto (архив)
780 1

Към момента над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната подмярка COVID-19, обяви в Петрич министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която посети южния град за среща с местни производители.

Пред журналисти преди началото на срещата Танева начерта основните начини, по които се подпомагат производителите в момента.

С 56,6 млн. лв. ще бъдат подкрепени над 1800 земеделски стопани заради COVID-19

По подмярката COVID-1 има правила за всеки вид производство с каква сума стопанството ще бъде подкрепено, спрямо големината му, допълни тя. С финансова помощ "де минимис" са подпомогнати над 4100 пчелари, средствата на които вече са изплатени. Мярката беше пусната и за животновъдите, посочи министър Танева и допълни, че са изплатени над 22 милиона лева, като само за област Благоевград над хиляда и шестстотин животновъди са получили тази помощ.

Изплащането за сектор "Растениевъдство" ще започне след 16 септември, в момента се обработват данните, всичко е направено максимално облекчено за земеделските стопани, каза още Десислава Танева.

Във връзка със срещата със стопани от района на Петрич, Десислава Танева коментира, че най-големият проблем за региона са многото на брой стопанства, които са по-дребни в сравнение със средното за страната. Един от начините, по които стопаните могат да бъдат по-конкурентноспособни, освен чрез различните механизми за национално или европейско финансиране, е организация на производителите.

Проблем за стопаните се е оказала възможността едносортова продукция в достатъчно големи партиди да бъде предоставяна за пазара, посочи министър Танева.

Това е проличало след приемането на постановлението на Министерски съвет, с което големите вериги хранителни магазини бяха задължени да обособят места, в който да се продава българска продукция. Това следва да бъде акцент в бъдеще, допълни министърът на земеделието.

Мая Йорданова
780 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2020.09.11 | 14:47

148739
Вижтея тази депесарско -герберско прашило обслужващо само шайките ,мутрите и бандитите на властта

Добави коментар

Водещи новини