Туристическият бранш иска да се улесни наемането на персонал от трети страни

  • 22 април 2024 10:43

  • 275
  • 2
Туристическият бранш иска да се улесни наемането на персонал от трети страни
© Pixabay

Туристическият бранш отправи призив да се улесни процедурата по наемане на персонал за нуждите на бранша от трети страни. 

Туристическата индустрия, както и целият бизнес в България, изпитва сериозен дефицит от кадри, се посочва в обща позиция на Националния борд по туризъм, Българската Туристическа Камара, Сдружение "Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация", Обединение "Бъдеще за туризма", Българската асоциация за туризъм, Сдружение на заведенията в България, Сдружение "Българска асоциация на заведенията“, получена в БТА.

В парламента вече е внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се предлагат промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, припомнят от бранша.

Туристическата индустрия призовава за спешно приемане на тези промени, за да бъдат избегнати сътресения в туристическия сезон, който предстои да бъде открит в средата на месец май, се посочва в изявлението.

Министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър в петък също призова парламента спешно да гласува промените в Закона за чужденците в България, припомнят от министерството.  

Ако промяната бъде приета, престоят на сезонните работници в България от трети страни ще се удължи от 90 на 180 дни в рамките на 12 месеца от първоначалната регистрация, без да се налага те да напускат територията на страната, за да кандидатстват за удължаване на визата.

С промените одобрените чужденци от страни извън Евросъюза, в чието лице туристическата индустрия вижда възможно решение на сериозния проблем с липсата на кадри за летния сезон, ще могат да остават при същия работодател или да го сменят за срока на действие на новия си трудов договор, се уточнява в съобщението. 

Поправката в закона ще отключи възможността за работодателите сезонните работници от трети страни да подпомогнат успешното протичане на предстоящия летен сезон, подчерта министър Милошев в парламента в петък.

През първата си седмица като министър на туризма, той лично се ангажира и в работна среща на ниво експерти с институциите, отговорни за издаването на визи и разрешителни за работа на граждани от трети страни. 

Министър Милошев на среща с институциите, отговорни за издаването на визи за работа на граждани от трети страни

На среща в Министерство на туризма те показаха готовност да съдействат за решаване на проблема и подчертаха, че не подхождат бездушно и административно към него, посочва ведомството. 

В разговорите се включиха директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, директорът на Главна дирекция "Миграция" в МВР старши комисар Николай Николов, експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", Министерство на външните работи, МВР и Агенцията по заетостта, пишат от министерството.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
275 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:14

2
❤️ Г­о­­р­е­щ­­и­­­ ­­м­о­­м­и­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­­­т ­-­­­ X­­­1­­8­.­­F­U­N
Румен

2024.04.22 | 11:24

1
Какво ли няма да измислят и направят само и само , за да НЕ плащат на хората в България това, което заслужават!

Добави коментар

Водещи новини