Министър Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

  • 16 април 2024 19:53

  • 1441
  • 3
Министър Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя
© МТ

„Трябва да определим няколко приоритета, които за кратко време да бъдат изпълнени. Като министър на туризма аз ще бъда отворен към вас, за да изработим работещ модел за развитие на туризма у нас. Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя“, каза министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър по време на срещите си с Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, представители на хотелски вериги - Грифид Холи“ ЕООД, „НИКМИ“ АД, к.к. „Албена“ и „Албена тур“ ЕАД и с  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, това съобщиха от Министерството на туризма (МТ).

„България работи по световен стандарт що се касае до балнеологията и СПА туризма и това е гаранция за нашето качество. Разработихме тази ниша поетапно, възстановявайки балнеоложките хотели и стигнахме до тук да разполагаме с мултифункционални хотели. Нашата цел винаги е била България да бъде четири сезонна дестинация. Ние не просто разширяваме портфолиото си, а инвестираме в нашето развитие“, заяви Живко Иванов, заместник-председател на управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Иванов подчерта и факта, че страната ни е една от малкото държави, в които германското правителство признава и извършва реимбурсация на разходите за лечебни процедури на немските граждани у нас, а в момента организацията работи по подобен модел и за австрийския пазар като вече има сключени два договора с австрийски застрахователни компании за реимбурсация на разходите.

Представителите на бранша подчертаха, че най-сериозни трудности срещат с работната ръка на местно ниво. „Може да се каже, че голяма част от хотелите са по-добри работодатели от редица други индустрии. Туризмът има достойнства, които да комуникира така, че да се подобри имиджът на професиите в него. Ние може да предложим светкавично кариерно развитие, но просто в нашия бранш няма кадри“, каза Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. От асоциацията подчертаха още, че туристическият бранш е изключително чувствителен към всички сътресения.

„Изключително важно е държавата да подпомага бизнеса в рекламата и привличането на все по-голям туристопоток. Все още не може да се преборим сериозни нискотарифни и чартърни компании да летят до Варна и Бургас“ изтъкна Григор Фиданов, собственик и управител на „Грифид Холи“ ЕООД. Представители на големи хотели подчертаха също, че очакват средно успешен летен сезон.

„Но той е крайно недостатъчен, за да генерира стабилно развитие на целия бизнес и като база, и като маркетинг. През последните 9 месеца започнаха много интересни дейности и реализация на идеи за реклама. А ако ние не ги продължим, ще се компрометираме в очите на нашите партньори и ще забавим процеса на възстановяване от Ковид и войната в Украйна“, каза Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Представителите на сектора подчертаха също, че един от сериозните проблеми в него е липсата на координация, а в основата на успеха на българския туризъм стои диалогът. „90% от проблемите на туризма са в липсата на координация. А за съжаление обсъждаме едни и същи неща. Ние не говорим, за да развием вече наложена туристическа дестинация, а за проблеми, които са основополагащи за туризма, но най-сериозно е положението с липсата на кадри в нашия бизнес“, каза Георги Щерев председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска организация.

След проведените срещи министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър заяви, че ще предприеме конкретни действия във връзка с изложените на срещите проблеми и призова представители на бизнеса за консолидиране на усилията в сектора. „Решаването на проблеми, трупани с години, е много сложен процес и изисква не просто воля, а и огромни усилия, но трябва да е ясно, че колкото по-разединен е един бранш, толкова повече всички в него губят“, каза още министърът на туризма.

Министър Милошев: Смятам, че бизнесът в туристическия сектор е водещ

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1441 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:30

3
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­и­ч­е­­т­а­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­­.­­F­­U­N
нема такива филми

2024.04.16 | 21:47

2
бизнеса работи за държавата
на тоя бака му

2024.04.16 | 21:46

1
не беше ли шеф на дс

Добави коментар

Водещи новини