Служебният министър на туризма: Броят на българите, избрали страната ни за лятна почивка, е стабилен

  • 11 август 2022 19:19

  • 363
  • 1
Служебният министър на туризма: Броят на българите, избрали страната ни за лятна почивка, е стабилен
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Броят на българите, избрали тази година страната ни за лятна почивка, е стабилен. В сравнение с миналата има съвсем лек спад на българските туристи, каза пред журналисти в Бургас служебният министър на туризма Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на, събощи БТА. Той пристигна в града за среща с местната администрация и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие.

Димитров посочи, че изходящият ни туризъм бележи ръстове; над 3 500 000 пътувания са регистрирани извън страната.

Министърът информира, че броят на чартърните полети е надхвърлил с близо 70 процента ранно планираното за този сезон число. Спрямо 2021 година туризмът у нас бележи ръст. Спрямо 2019 година спадът е близо с 25 на сто.

Малко над 50 000 руски туристи са влезли в България от началото на година към момента. Повечето от тях са собственици на имоти в България.

Димитров каза, че програмата за интеграция на украинците върви добре - над 7500 души работят. Една част от тях по морските курорти, другата - във вътрешността на страната.

Попитан дали ресорното министерство дължи пари на хотелиерите, министърът поясни, че е имало много забавени преписки, повече от 500, включително и жалби.

"Голяма част от тези средства бяха вкарани днес за обсъждане. Ще бъдат платени в най-кратък срок. Всеки един хотелиер, отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната там, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане", добави министърът. Той заяви, че приоритет за министерството на туризма е изплащане на забавените средства, които се дължат по програмата за настаняване на лица, търсещи временна закрила.  По негови данни над 25 000 са настанени в бази.

Относно незаконно поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът коментира, че въпросният плаж не фигурира в нито една кадастрална карта.

Премахват незаконно поставени чадъри и шезлонги на плажа в Несебър

Малката ивица пясък пред хотела се образува като се отдръпне морето. Плажът съществува като такъв само два месеца в годината."В момента за това, което говорим, документално го няма. Нямаме много възможности за реакция, тъй като няма как да уредя законово нещо, което го няма. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето , ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме - дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н", заяви министърът.  Това е един бонус от природата към гражданите в региона.

Валери Зайцев
363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.11 | 20:07

1
БОЖЕ , ПОРЕДНИЯ ПО СЕРКО В ТУРИЗМА , КОЙТО НЕ ВИЖДА , ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ДЕСТИНАЦИЯ НА АЛКОХОЛИЦИТЕ И ДЪРТОФЕЛНИЦИТЕ ОТ ЕВРОПА.

Добави коментар

Водещи новини