Изграждат туристически чифлици край Балчик?

18 януари 2021 14:22

Изграждат туристически чифлици край Балчик?
© bulphoto (архив)
1983 1

Край Балчик могат да бъдат изградени туристически чифлици в търсене на нова пазарна ниша в индустрията за почивка и развлечения. Това предвижда новият план за интегрирано развитие на общината в периода до 2027 година, който е предложен за обществено обсъждане.

Туристическите чифлици ще се впишат в междинни зони между урбанизираните територии и земеделските земи и ще съчетават почивка в близост до морския бряг - с всички климатични предимства, със спокойна обстановка и екологично чиста среда, съобщава БТА.

Николова разкри вариантите за работа на заведенията след 31 януари

Според стратегическия документ ще се търсят нови възможности за отдих и в малки села, които могат да бъдат превърнати във вилни зони при нарастващия интерес на жителите и гостите на общината към алтернативна почивка в природосъобразна среда.

Крайбрежната плажна ивица на Балчик надхвърля 45 хектара, но капацитетът ѝ вече е изчерпан за разлика от потенциала на Добруджанското плато, където морският туризъм може да се съчетае с планински, аграрен, приключенски, културноопознавателен.

В следващите години публичните инвестиции трябва да се насочват от урбанизираното крайбрежие към селските райони в общината с неизползван потенциал и с алтернативни възможности за развитие, е записано в стратегическия план.

Мая Йорданова
1983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гларус

2021.01.19 | 08:34

128698
Нова форма за "бетониране" на крайбрежието ни, а вероятно и "усвояване" на евросредства по някаква измислена схема .

Добави коментар

Водещи новини