Предадоха на съд бившия зам.-министър Манолев за точене на евросредства от програмата за къщи за гости

  • 07 октомври 2019 16:07

  • 2357
  • 10
Предадоха на съд бившия зам.-министър Манолев за точене на евросредства от програмата за къщи за гости
© Булфото (архив)

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд А.Д. (на 25 години) и Александър Манолев(на 43 години) за извършено от тях престъпление - представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Обвинителният акт е внесен днес, 07.10.2019 г., пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай.

В периода от 13.05.2013 г. до 14.10.2015 г. обвиняемата Д., като търговец – ЕТ „А. – А.Д.“ гр.Сандански, в съучастие като извършител с обвиняемия А.М. като подбудител и помагач, пред Държавен фонд „Земеделие“ - Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград, пред Държавен фонд „Земеделие“ гр.София и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ и отдел „Регионална разплащателна агенция“ гр. Благоевград представила неверни сведения, за да получи средства от фондове на Европейския съюз.

На 13.05.2013 г., в гр. Благоевград, Д. като търговец кандидатствала по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от програма „Развитие на селските райони 2007-2013“. В тази връзка подала заявление за подпомагане за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, в района на гр. Сандански. Към заявлението Д. представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка – декларация за приходите от продажби по видове дейности.

В представената от обвиняемата А.Д., в качеството й на кандидат анкетна карта и формуляр към нея, било заявено, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител. Като основание за това бил посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка. в местността „Мездра“, в района на с. Кулата, общ. Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6 790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.

На 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ в гр.София, А.Д. представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен А.М. – другият обвиняем по делото. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на „Т.А.“ ЕООД. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт „Мелник“, въпреки, че посочените в тях дейности не били извършени.

Впоследствие, с цел неправомерно получаване на средства от европейски фонд, в заявка за плащане А.Д., в качеството й на бенефициент, декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14.10.2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Тя приложила констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (акт образец 15) за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, който обаче не бил подписан от нея.

Освен това, обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки, че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем – А.М.

Обвиняемият А.М. подбудил и умишлено склонил обвиняемата А.Д. за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости“, учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от А.М. дружество сумата в размер на 700 000 лв. Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата Д. като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му М., въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв). Установено е също, че обвиняемият М. е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Радина Лазарова
2357 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.11.19 | 20:10

10

Защо го съдите,ще докаже ,че е невинен.В България няма виновни,досега няма такива

Kik

2019.10.07 | 19:28

7

Не е притеснително че много хора са корумпирани, престъпници и т.н. Притеснителното е че могат много лесно да си ги изперат парите и никой не го вълнува откъде ги имат и т.н. Няма закон срещу прането на пари. Затова и икономиката не върви. Всички перални задушават легалния бизнес. Ама на кой ли му пука.. Коалицийките да са задружни и правителството да е стабилно - майната му на всичко останало.

ажсадж

2019.10.07 | 19:33

9

Банките също да са длъжни да сигнализират комисията за борба срещу прането при съмнение. И пропуснат да го рапортуват и бър=дат хванати- да плащат солени шестцифрени глоби

вф

2019.10.07 | 19:31

8

Мойе примерно да има закон който ползва нотариус или адвокати да купува нещо да доказва откъде са му доходите. Умните глави само се плюят един друг и хич не им иде на акъла да свършат това за което са избрани.

Георги

2019.10.07 | 17:51

6

лександър Манолев потвърди официално, че се отказва от номинацията за министър на транспорта и обяви, че е станал жертва на "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър". Той направи няколкоминутно изявление за медиите в сградата на Министерския съвет, след което си тръгна, като отказа да отговаря на въпроси.
Завалията той...

2019.10.07 | 15:57

1

Най-накрая се сетиха да съдят Манолев, защото той съвсем се забрави. Браво!

2019.10.07 | 17:32

5

за да го оправдаят докато а на власт,както Ненчев, Дянков, Трайков....

Българка

2019.10.07 | 17:05

4

Пак прах в очите ни! Ще го съдят,ще връщат делото,ще протакат и така до безкрай докато народа забрави! Всички крадци досега(от висшите етажи)излизат сухи! Няма осъдени,няма конфискации!

Pop krıstyo

2019.10.07 | 16:51

3

Eeeeee kak taka jte sıdyat toz bay ganyovski carvul yunaşki

Гражданин

2019.10.07 | 16:03

2

И само двама ли? Та те са много бе!

Добави коментар

Водещи новини