Министър Ангелкова ще връчи първите удостоверения за планински водачи и екскурзоводи

  • 15 март 2018 12:05

  • 1186
  • 0
Министър Ангелкова ще връчи първите удостоверения за планински водачи и екскурзоводи
© Министерство на туризма

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard ще връчи първите удостоверения за планински водачи и удостоверения за нови екскурзоводи.

Събитието ще се състои на 15 март (четвъртък) от 14:00 часа в залата на Министерство на туризма.

Документ ще получат 10 професионалиста. След това планинските водачи трябва да подадат заявление за вписване в Списъка на правоспособните планински водачи, част от Националния туристически регистър. Включването в него става със заповед на министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, след което правоспособното лице получава идентификационна карта, задължителна за упражняване на професията.

В момента в списъка за правоспособни водачи са вписани 248 квалифицирани лица.

Това са първите изпити, които се провеждат за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Планински водач“. За провеждането им със заповед на министъра на туризма бе създадена комисия, в която са включени представители от Министерството на туризма, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, на акредитирани висши училища и на браншови, продуктови и професионални туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър. Изпитът се състои от две части – устна и практическа по въпросник. Предстои насрочване на следващ изпит за придобиване на правоспособност за правоспособност за планински водачи.

На церемонията освен първите удостоверения за правоспособност на планинските водачи, документ за придобиване на правоспособност ще получат и успешно издържалите изпита за екскурзоводи. Това ще е втора група професионалисти, които са преминали изпита за упражняване на професията, който се организира от Министерството на туризма.
 

Мая Йорданова
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини