Ангелкова: Всеки туристически обект ще има свой идентификационен номер

  • 27 март 2018 17:57

  • 789
  • 0
Ангелкова: Всеки туристически обект ще има свой идентификационен номер
©

Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и развлечение ще имат свой собствен уникален номер. Чрез него ще се извърши единна класификация на туристическите обекти, ще спомогне по-доброто функциониране на Единната система за туристическа информация и ще бъдат елиминирани възможностите за дублажи с еднакви имена на обекти. Това е обявила Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриване на първото заседание на Обществения съвет към министъра на туризма, съобщиха от министерството.

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. В Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъдат включени и важните текстове, свързани с определяне на статута на националните курорти, е казала министър Ангелкова. Регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях.

Тя е заявила, че ще продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Затова е важно министерството да има повече правомощия в последващия административен контрол. Това може да стане със създаване на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали едва когато ситуацията стане нетърпима, е уточнила министърът. Тя даде пример с хотел в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето. Контролът за спазване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се извършва от Комисията за защита на потребителите, е казала министърът.

Очакваме с измененията на Закона за туризма да се създаде и механизъм за обединяване на туристическия бранш и развитие на устойчив и екологосъобразен планински и ски туризъм, е казала Ангелкова. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по проекта от повече от година. Тя е съобщила, че окончателното предложение за Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде оповестено на официалната страница на министерството до две седмици. След това той ще подлежи на едномесечно обществено обсъждане, след което промените в законите ще бъдат внесени в Министерския съвет.
Министър Ангелкова е представила пред Обществения съвет основните промени, които експертите подготвят в Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Планира се вече да няма специално условие за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура.

Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели, вероятно ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, са обяснили експертите от Министерството на туризма. Промените обаче ще бъдат обсъдени с бранша. Представителите му ще имат възможност да посочат текстове, които сега не работят и трябва да бъдат променени. За мен обаче на първо място е важно качеството на туристическия продукт. Така че при преоценка на досегашните изисквания ще останат тези, които гарантират доброто обслужване на клиента, категорична е била министърът.
Тя е допълнила, че се работи активно за пряка връзка между бизнеса и образованието, наемането на работници от трети страни е изход, но само временно решение.

Нора Виткова
789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини