Илон Мъск обяви, че се отказва от купуването на "Туитър"; компанията ще го съди

  • 09 юли 2022 06:55

  • 2419
  • 1
Илон Мъск обяви, че се отказва от купуването на "Туитър"; компанията ще го съди
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, обяви, че се отказва от купуването на "Туитър" (Twitter), предадоха световните агенции.

Собственикът на "Тесла" (Tesla) и "СпейсЕкс" (SpaceX) аргументира оттеглянето на офертата за 44 милиарда долара с многобройни нарушения на споразумението за придобиване на социалната мрежа. Мъск по-конкретно изрази недоволство, че от "Туитър" не са му предоставили достатъчно информация за спама и фалшивите акаунти в социалната мрежа.

От компанията на няколко пъти казаха през последните седмици, че броят на фалшивите акаунти на нейната платформа е под 5 процента, припомня Франс прес. Експертите се питаха дали мултимилиардерът ще оттегли своята оферта или просто цели да договори по-ниска цена.

Съобщението слага край на продължила с месеци сага, след като най-богатият човек в света обяви през април, че възнамерява да купи "Туитър", отбелязва Би Би Си.

„Вашингтон поуст“: Придобиването на Туитър от Илон Мъск е под заплаха

На 25 април Мъск сключи с борда на директорите на компанията споразумение за придобиване на социалната мрежа за 44 милиарда долара, т. е. при цена от 54,20 долара за една акция. Оттогава "Туитър" загуби над една четвърт от борсовата си стойност. Акциите на "Тесла" поевтиняха през този период с близо 25 процента.

Мъск ще трябва да плати компенсация в размер на 1 милиард долара за развалянето на споразумението.

Освен това срещу него може да бъде заведено дело - опция, от която от "Туитър" вече обявиха, че възнамеряват да се възползват.

"Бордът на директорите на "Туитър" е решен да завърши сделката на цената и при условията, договорени с г-н Мъск", каза президентът на компанията Брет Тейлър. Той изрази увереност, че съдебната битка ще бъде спечелена.

Последвайте канала на

Калина Христова
2419 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Къмпинг за шведски тройки

2022.07.09 | 09:48

1
Сега ще му спрат достъпа сигурно.

Добави коментар

Водещи новини