Илон Мъск: Заводите на "Тесла" в Берлин и Тексас губят милиарди

  • 23 юни 2022 09:29

  • 3097
  • 0
Илон Мъск: Заводите на "Тесла" в Берлин и Тексас губят милиарди
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Новите заводи на "Тесла" (Tesla) в Германия и американския щат Тексас губят "милиарди долари", заявява шефът на компанията за електромобили Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, в интервю, публикувано днес. 

Заводът на компанията в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин, е първият производствен център на "Тесла" в Европа, припомня ДПА. Производителят има и завод в Остин, Тексас. 

В интервю Мъск посочва пред фенклуб на "Тесла" от Силициевата долина, че заводите и в Берлин, и в Тексас "точно сега изяждат огромни пари", имат високи разходи и слабо производство.

Предприемачът посочи проблемите с веригите за доставки в автомобилния сектор като причина за огромни продължаващи затруднения. 

По думите му в момента се е концентрирал върху това дейността да върви, така че да може да продължи да плаща на служителите и фирмата да избегне фалит. 

"Тесла" трябва да повиши заплатите в завода си край Берлин

Макар високите начални разходи и загубите от нови заводи като тези в Грюнхайде и Остин да не са нещо ново, сега "Тесла" се бори и с предизвикателства в завода й Шанхай, където според Мъск последните ковид ограничения са причинили огромни производствени затруднения. 

Мъск обяви неотдавна съкращения на работни места в "Тесла" и многократно отправи предупреждения, че се задава спад на световната икономика.

Автомобилостроителят ще намали персонала си с 3 до 3,5 на сто през идните месеци, потвърди бизнесменът в началото на седмицата. 

По думите му ще бъдат съкратени около 10 процента от административните и по-високо квалифицирани служители, докато броят на заводските работници в дългосорчна перспектива ще расте.

Към началото на годината "Тесла" е имала малко под 100 000 служители. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини