Бизнес активността в еврозоната се е понижила допълнително през декември

  • 15 декември 2023 13:16

  • 969
  • 0
Бизнес активността в еврозоната се е понижила допълнително през декември
©
Слушай новината Слушай новината

Спадът на бизнес активността в еврозоната изненадващо се е задълбочил през декември, което предполага с висока степен на сигурност, че икономиката на валутната зона е в рецесия. Това сочат заключенията от най-новото проучване на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank, HCOB), съставено от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

През третото тримесечие икономиката на еврозоната се сви с 0,1 на сто, а композитният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) – разглеждан като добър показател за състоянието на икономиката – се понижи през юли, август и септември.

Предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките в еврозоната се е понижил до 47 пункта през декември спрямо 47,6 пункта през ноември. Експерти,анкетирани от Ройтерс, залагаха на ръст до 48 пункта. Така през декември индексът е останал за седми пореден месец под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването на активността.

"Данните очертават обезсърчаваща картина, тъй като икономиката на еврозоната не е показала никакви ясни признаци на възстановяване. Точно обратното, тя се е свила за шести пореден месец", заяви Сайръс де ла Рубия , главен икономист в "Хамбург къмършъл банк".

"Вероятността еврозоната да бъде в рецесия, започваща от третото тримесечие на 2023 г., остава значително висока", добави той.

Пи Ем Ай индексът в сектора на услугите е намалял до 48,1 пункта спрямо 48,7 пункта през ноември, което е доста под прогнозата в анкетата на Ройтерс, предвиждаща увеличение до 49 пункта. 

Индексът Пи Ем Ай в промишления сектор се е задържал без промяна в сравнение с ноември - на ниво от 44,2 пункта, и също е останал под очакванията. Това е 18-и пореден месец, в който индексът е под 50 пункта. 

Индексът, измерващ обема на промишленото производство, е спаднал до 44,1 пункта от 44,6 пункта през ноември.

Междувременно бизнес активността във Франция също се е понижила по-бързо от очакваното през декември, тъй като търсенето на стоки и услуги във втората по големина икономика в еврозоната е намаляло допълнително.

Предварителният хармонизиран индекс на мениджърите по доставките за сектор на услугите във Франция е бил 44,3 пункта през декември, което е 37-месечен минимум. Така индексът остава под 50 пункта за седми пореден месец. Анкетираните от Ройтерс анализатори залагаха на 46 пункта през декември.

Индексът Пи Ем Ай за френския промишлен сектор през декември е намалял до 42 пункта, което е 43-месечен минимум, спрямо 42,9 пункта през ноември. Числото също е под прогнозираните в анкетата на Ройтерс за ръст до 43,3 пункта.

Предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките във Франция за декември, който включва, сектора на услугите и производствения сектор, се е свил до 43,7 пункта спрямо 44,6 пункта през ноември и отново е под прогнозата за 45 пункта. 

Отделно публикувани данни показаха, че икономическият спад в Германия се е влошил през настоящия месец, тъй като дейността, както в производствения, така и в сектора на услугите, се е свила. Това предполага, че Германия е изпаднала в рецесия в края на 2023 г.

Предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките в Германия се е понижил за шести пореден месец до 46,7 пункта през декември спрямо 47,8 пункта през ноември и е под прогнозата на икономистите за 48,2 пункта. 

Бизнес активността в сектора на услугите е намаляла за трети пореден месец до 48,4 пункта през декември спрямо 49,6 пункта през предходния месец, което е под прогнозата на анализаторите за 49,8 пункта.

Индексът Пи Ем Ай в промишления сектор се е повишил до 43,1 пункта спрямо 42,6 пункта през ноември и е малко под очакванията на анализаторите за 43,2 пункта. 

Стабилен пазар и ръст на цените на качествените имоти

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини