Свиване на бизнес активността в еврозоната през август за втори пореден месец

  • 23 август 2022 12:19

  • 354
  • 0
Свиване на бизнес активността в еврозоната през август за втори пореден месец
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Икономическата активност в еврозоната се сви през август за втори пореден месец, след като през юли отбеляза спад за пръв път от февруари 2021 г., показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които сигнализират за надвиснала икономическа рецесия, тъй като кризата с разходите за живот принуди потребителите да намалят разходите, докато ограниченията в предлагането навредиха на производителите.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през август до 49,2 пункта от 49,9 пункта през юли, достигайки 18-месечно дъно, докато очакванията бяха за още по-силно понижение до ниво от 49,0 пункта. Индексът сигнализира за второ поредно намаляване на бизнес активността в еврозоната след 16-месечен период на растеж и след като през юли индексът падна по важното ниво от 50 пункта (водораздел между бизнес експанзията и свиването на бизнес активността) за пръв път от февруари 2021 г. насам.

Общият спад на икономическото производство в еврозоната отново се дължи на свиване в производствения сектор за трети пореден месец. В същото време секторът на услугите почти не регистрира подобрение на активността си през август, като темпът на неговото разширяване се забави за четвърти пореден месец до най-слабия, откакто секторът се върна към нивата на растеж през април 2021 г.

Промишленият PMI индекс падна през август до 26-месечно дъно от 49,7 пункта спрямо 49,8 пункта през юли, достигайки най-ниско ниво от юни 2020 г. и бележейки спад за трети пореден месец главно заради по-нататъшно влошаване на активността в промишления бизнес с основни материали и суровини и в автомобилната индустрия. Осреднените очаквания обаче бяха за по-силен спад на промишления PMI индекс до ниво от 49,0 пункта.

Освен това новите промишлени поръчки също продължават да намаляват, като същевременно има натрупване на непродадени стоки, тъй като фирмите се затрудняват да пласират готовите продукти. Междувременно инфлационният натиск намалява, както има и допълнителни доказателства, че ограниченията в производствените веригите на доставки отслабват.

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд

Индексът PMI в сферата на услугите пък се понижи през август до 17-месечно дъно от 50,2 пункта спрямо 51,2 пункта през юли и очаквания за по-умерено понижение до 50,5 пункта.

"Последните PMI данни сочат за свиване на икономиката на еврозоната през третото тримесечие на годината“, заключава проучването на S&P Global.

Цялостното намаляване на бизнес активността в еврозоната беше съсредоточено главно върху най-големите европейски икономики.

Общият PMI индекса на Германия се понижи през август до 47,6 от 48,1 пункта през юли, свивайки се за втори пореден месец и достигайки най-ниско ниво от юни 2020 г. Промишленият PMI индекс обаче се повиши изненадващо през август до 49,8 пункта от 49,3 пункта месец по-рано и очаквания за спад към 48,2 пункта, но въпреки това индустриалното производство продължава да се свива (индекс под важното ниво от 50 пункта). PMI индексът на услугите обаче спадна рязко до 48,2 пункта от 49,7 пункта през юли, достигайки ново най-ниско ниво от февруари 2021 г. насам.

Общият PMI индекс на Франция пък се понижи изненадващо през август до 49,8 пункта от 51,7 пункта през юли и очаквания за 50,8 пункта, като това е първото свиване на бизнес активността (индекс под ниво от 50 пункта) от началните месеци на 2021 г.  PMI индексът на промишлената активност се влоши през август до 49,0 пункта (27-месечно дъно) от 49,5 през юли, докато PMI индексът на услугите спадна до 51,0 (16-месечно дъно) от 53,2 пункта месец по-рано.

Последвайте канала на

Калина Христова
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини