Бизнес активността в еврозоната с по-малък спад през февруари

  • 22 февруари 2024 14:24

  • 139
  • 2
Бизнес активността в еврозоната с по-малък спад през февруари
© Pixabay

Бизнес активността в частния сектор в еврозоната се е свила през февруари за девети пореден месец, но с по-бавен темп, отколкото през януари, благодарение на стабилизирането при услугите. Това се посочва в предварителния индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), публикуван днес от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) и цитиран от Франс прес.

Индексът, изчислен на основата на проучване сред компании, е достигнал 48,9 пункта спрямо 47,9 пункта предходния месец, бележейки най-малкото свиване от юни 2023 г. след подобрение през януари.

Всяка цифра, надвишаваща 50 пункта, бележи растеж на икономическата дейност, а под 50 означава спад.

"Последните данни за индекса на мениджърите по доставките свидетелстват за началото на възстановяване в еврозоната, най-вече в сектора на услугите, който се е стабилизирал през месеца", подчерта Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка, цитиран в комюникето на "Стандарт енд Пуърс Глоубъл".

"Тези признаци за подобрение ни карат да запазим годишната си прогноза за растеж от 0,8 на сто за 2024 г." в рамките на блока, който обединява 20 страни с единна валута, заяви той, подчертавайки стабилността на трудовия пазар.

"Данните за заетостта свидетелстват за определен оптимизъм в частните компании в еврозоната, като нарастването на броя на служителите се е ускорило спрямо януари", заяви Либке.

Основната черна точка е конюнктурата в промишлеността, която е продължила да се влошава. 

Проучването за индекса на мениджърите по доставките сигнализира за спад на равнищата на производството и обема на получените нови заявки  от производствените компании през февруари.

Сред страните в еврозоната Германия е регистрирала слаби резултати през февруари с по-силен спад на глобалната дейност в частния сектор спрямо Франция, където секторът на услугите се е възползвал от подобреното търсене на чуждестранните пазари.

В Германия компаниите в сектора на услугите са отчели спад на продажбите си за износ.

Това неравенство между двете водещи европейски икономики може да се обясни с растежа на туризма, от който Франция е по-облагодетелствана, според оценката на "Стандарт енд Пуърс Глоубъл".

Хармонизираният композитен индекс на мениджърите по доставките за Германия е намалял до 46,1 пункта през февруари спрямо 47 пункта предходния месец. Това е под прогнозата на Ройтерс за увеличение до 47,5 пункта. 

Бизнес активността в производствения сектор е намалял до 42,3 пункта през февруари спрямо 45,5 пункта предходния месец, което е доста под прогнозите на анализаторите за увеличение до 46,1 пункта.

Пи Ем Ай в сектора на услугите е нараснал до 48,2 пункта през февруари спрямо 47,7 пункта предходния месец, надвишавайки прогнозите на анализаторите за 48 пункта, но все още в зоната на свиване.

Хармонизираният композитен индекс на мениджърите по доставките за доминантния сектор на услугите във Франция се е повишил до 48 пункта спрямо 45,6 , което е над прогнозата в анкетата на Ройтерс за 45,6 пункта , което е рязък скок спрямо регистрираните през януари 45,4 пункта.

Пи Ем Ай в производствения сектор се е повишил до 46,8 пункта, което също е над прогнозата на Ройтерс за 43,5 пункта и януарските 43,1 пункта.

Композитният Пи Ем Ай за Франция също е нараснал до 47,7 пункта спрямо 44,6 пункта през януари, надхвърляйки прогнозата на Ройтерс за 45 пункта, предаде БТА.

Европейските борси закриха предимно в червено

Последвайте канала на

Десислава Станева
139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:50

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­и­­­ ­м­о­­м­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­в­­и­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­ X­1­­­8­­­.­F­­­U­­N

2024.02.22 | 17:11

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини