Забавяне на производствената инфлация във Великобритания до 9-месечно дъно

  • 25 януари 2023 10:49

  • 288
  • 1
Забавяне на производствената инфлация във Великобритания до 9-месечно дъно
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Британските производители неочаквано намалиха цените си през декември с най-силно темпо от април 2020 г. насам, което е добре дошла новина за Английската централна банка, преценяваща с колко трябва да повиши лихвите, за да се справи с нарастващата инфлация, предаде БНР.

Индексът на производствени цени (PPI) на изхода на предприятията се понижи през декември с 0,8% спрямо ноември, когато отбеляза спад с 0,1%, като това е най-рязкото намаляване на цените на производител от април 2022 г. насам, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Растежа на производствени цени на годишна база пък се забави през декември до 14,7% от 16,2% през ноември, отслабвайки за пети пореден месец и отбелязвайки най-слабо повишение от март 2022 г. насам.

Въпреки спада, производствената инфлация остава висока както от историческа гледна точка, така и в сравнение с други държави. Цените на производител във Великобритания нарастваха средно с 2,4% между 1985 и 2020 г. преди нахлуването на Русия в Украйна да изпрати рязко нагоре цените на газ и на храните.

Британският индекс PPI спада по-бавно отколкото в Германия, където производствената инфлация се забави наполовина между август и декември 2022 г.

Продължава да се очаква, че високият ценови натиск и въздействието му върху разходите и активността ще тласнат икономиката на Обединеното кралство в рецесия през тази година.

Британската икономическа активност спада с най-бързия си темп от две години през януари

Последвайте канала на

Десислава Станева
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини