Никола Стоянов: Постигнахме намаление на цените на горивата с близо 20% и обърнахме темпа на инфлацията след 18-месечен ръст

  • 22 януари 2023 15:12

  • 570
  • 5
Никола Стоянов: Постигнахме намаление на цените на горивата с близо 20% и обърнахме темпа на инфлацията след 18-месечен ръст
© Булфото (архив)

Служебното правителство постигна намаление на цените на горивата с близо 20% и обърна темпа на инфлацията за първи път от 18 месеца насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на пресконференция за отчитане на свършената работа, която се проведе днес в министерството, съобщиха от институцията.

Той посочи, че през август 2022 г. ситуацията с енергийните доставки в страната е поставяла въпроса не дали ще се затварят производствени предприятия, а кога.

„Една от първите ни задачи беше да започнем преговори с "Лукойл" и в резултат на това постигнахме договореност компанията да премести икономическата си дейност и да плаща своите данъци в България“, заяви Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Той допълни, че следващата логична стъпка е била с получените средства от свръхпечалбите на дружеството да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите и вече се работи в тази посока.

Картите за градския транспорт за ученици и пенсионери ще поевтинеят

Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет представи графики за движението на цените на горивата в България съпоставени с още шест държави в Европа. Те показват намаление от 15% при дизела и 20% при бензин А95 в България за този период, като в никоя друга от изследваните държави не се наблюдава подобен спад. „Твърденията, че международни фактори са причината за спад в цените у нас се оборват категорично от представените данни“, подчерта той.

Икономическият министър акцентира и върху работата през последните месеци по отношение на индустриалните паркове у нас. „Променихме начина на планиране на индустриалните зони, които са реален инструмент за балансирано развитие на регионите. Работим в постоянна връзка с общините като основната ни цел е да обърнем подхода и вместо в големи индустриални зони, да започнем инвестиции в по-малки такива, но в региони с проблеми в заетостта“, уточни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Създадена е също връзка между данните на добивната промишленост, транспортната свързаност и промишления сектор, така че да се планира бъдеща отраслова специализация на индустриалните паркове.

„Когато поех управлението на министерството над 1/3 от службите по търговско-икономически въпроси бяха празни и България нямаше търговски аташета в ключови държави като Италия, Франция, САЩ, Китай, Индия и др.“, обясни министър Стоянов и допълни, че доскоро не е имало никакви критерии, по които да се оценява работата на търговските представители зад граница. По думите му вече са разработени правила, които да регламентират тяхната дейност и значително е подобрен диалогът им с българските общини и бизнес.

„Инвестициите могат и трябва да бъдат инструмент за вдигане на доходите на хората“, подчерта Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Той допълни, че през последните месеци фокусът е бил в привличане на чуждестранни инвеститори, които са готови да предлагат атрактивни заплати за своите служители. „България трябва да спре да се рекламира като дестинация с евтина работна ръка. Напротив – ние имаме висококвалифицирани експерти и трябва да търсим инвеститори, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни“, каза още икономическият министър. Според него също толкова важно е и презентирането на възможностите на българските компании и подкрепата им за започване на повече съвместни проекти с партньори от други държави.

„Стартирахме поредица от срещи с чуждестранните компании у нас, защото те са и един от най-важните ни посланици зад граница“, коментира министър Стоянов. Това е инициатива, която се приема много положително от чуждестранните компании у нас и допринася за подобряване на бизнес средата.

За тези няколко месеца са подготвени и споразумения за защита на инвестициите с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия. „От години се говори много за инвестиции от тези държави, но страната ни не е изпълнила дори формалния критерий това да се случи, с подписване на тези важни двустранни документи. Радвам се, че само за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде истински тласък на инвестициите от тези държави“, коментира Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

В пресконференцията участваха заместник-министрите на икономиката и индустрията Ирина Щонова, Димитър Данчев и Янко Топалов, както и началникът на политическия кабинет Станислава Ялъмова.

Валери Зайцев
570 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
мда

2023.01.22 | 18:34

5
а един мормот завива шоколад .....
PaulaFox

2023.01.22 | 17:20

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Кремълски мастии!

2023.01.22 | 17:19

3
Нищо не сте постигнали, освен унижаване на България!
Ваня И.

2023.01.22 | 16:50

2
Това намаление на цените не го виждаме. Май е само илюзия и лъжи!!!

2023.01.22 | 15:39

1
Нищо не сте постигнали. Просто цената на петрола на борсата е около $50 за руския и малко над $70 за сорта брент. Така че айде у лево.

Добави коментар

Водещи новини