МВФ: Чехия трябва да увеличи още основните си лихви, за да укроти инфлацията

  • 24 януари 2023 11:49

  • 325
  • 0
МВФ: Чехия трябва да увеличи още основните си лихви, за да укроти инфлацията
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Чехия трябва да повиши още основния си лихвен процент "в краткосрочен план", за да укроти инфлацията и да избегне по-нататъшни болезнени вдигания на лихвите. Това пише в заключенията на най-новия доклад на Международният валутен фонд (МВФ) за развитието на страната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Чешката национална банка (CNB), ръководена от нов управителен съвет, начело с гуверньора Алеш Михл, поддържаше стабилни лихвените проценти в продължение на половин година. Банката се стреми да стабилизира чешката икономика, тъй като високата инфлация подкопава както потребителската активност, така и бизнес активността.

Поредица от повишения между юни 2021 г. и юни 2022 г. общо вдигнаха основната лихвена ставка с 675 базисни пункта (6,75 процентни пункта), с което тя достигна 7 на сто - максимум от над две десетилетия.

Кристалина Георгиева: Глобалният икономически растеж ще се оттласне от дъното през 2023 г.

Централната банка на Чехия трябва да продължи с увеличаването на основните лихви в краткосрочен план, пишат експертите на МВФ в своите заключения, препотвърждавайки предварителните си препоръки през ноември.

Според Фонда "въпреки че трябва да се намери внимателен баланс между високата инфлация и отслабващата икономическа активност, трябва да се даде приоритет на решителното потискане на инфлацията".

"Ако инфлационните очаквания се разхлабят, това ще изисква значително по-високо затягане (на паричната политика - бел. ред.), за да се възстанови ценовата стабилност, като по този начин това би довело до по-скъпи икономически корекции", алармират експертите на Фонда.

Банката запази възможността да повиши лихвените проценти, докато наблюдава риска от повишаване на заплатите или признаци за намаляване на инфлационните очаквания.

Последвайте канала на

Калина Христова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини