Виетнам с амбициозна цел за растежа на икономиката

  • 21 октомври 2024 11:41

  • 174
  • 0
Виетнам с амбициозна цел за  растежа на икономиката
© pixabay

Виетнамските власти очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 6,8-7 на сто тази година, каза днес пред парламента премиерът Фам Мин Чин, цитиран от Ройтерс. Той добави, че правителството си е поставило за цел дори да надвиши този растеж.

Държавният дълг на страната е под контрол и е доста под заложения от Националното събрание таван, каза Чин преди началото на едномесечната парламентарна сесия в Ханой.

През 2025 г. Виетнам ще се стреми към растеж в диапазона от 7 до 7,5 на сто, който ще бъде подкрепен от увеличение на кредитите с 15 на сто и публични инвестиции, включително разходи за транспортна инфраструктура, добави премиерът.

Той заяви също, че Виетнам ще се стреми да привлече чуждестранни инвестиции, за да разшири експортните си пазари. 

От 2 юли виетнамските инстантни спагети (нудли) ще бъдат освободени от контрол върху безопасността на храните в ЕС

"Изправени сме пред многобройни предизвикателства, но никое от тях няма да ни забави", отбеляза Чин. 

Страната от Югоизточна Азия, която е регионален индустриален хъб, регистрира най-силния си икономически растеж от две години през тримесечието, приключило през септември благодарение на износа, промишленото производство и повишаващите се чуждестранни инвестиции. Тайфунът "Яги" обаче причини значителни щети миналия месец и те могат да възпрепятстват растежа.

Чин обеща, че няма да има прекъсвания на електрозахранването идната година. През 2023 г. непрекъснатите спирания на тока засегнаха промишленото производство 

Премиерът се ангажира, че страната ще продължи битката си срещу корупцията и ще подсили отбранителните си способности. 

Последвайте канала на

Калина Христова
174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини