Британската икономическа активност спада с най-бързия си темп от две години през януари

  • 24 януари 2023 14:50

  • 435
  • 1
Британската икономическа активност спада с най-бързия си темп от две години през януари
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Икономическата активност в британския частен сектор се е понижила през януари с най-бърз темп от две години насам, като предприемачите обвиняват за забавянето по-високите лихви, поредицата от стачни действия и слабото потребителско търсене. Това сочат първоначалните данни от най-новото проучване на Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS) и "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), цитирани от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) се е понижил до 47,8 пункта през януари от 49 пункта месец по-рано, което е най-ниското равнище на показателя от януари 2021 година. Стойностите на индекса под 50 пункта показват свиване на активността, а над това ниво - разширяване.

"По-слабите от очакваното данни за Пи Ем Ай през януари подчертават риска Обединеното кралство да изпадне в рецесия", коментира януарските стойности на индекса Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на "Стандард енд Пуърс Глоубъл". Според него "браншовите спорове, недостигът на персонал, намаленият износ, нарастващите разходи за живот и по-високите лихвени проценти означават, че темпът на икономически спад отново набира скорост в началото на годината".

Икономиката на Великобритания е нараснала повече от очакваното през ноември, което намалява вероятността страната да изпадне в техническа рецесия, като отбележи две последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт.

Повечето икономисти очакват промишленото производство да спадне през настоящата година.

Финансовите пазари прогнозират също така, че "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) ще повиши лихвените проценти до 4 на сто на заседанието си на 2 февруари, за да намали двуцифрената инфлация.

Предвижда се вероятност по-късно през годината банката допълнително да вдигне лихвите - до около 4,5 на сто.

Великобритания плаща на домакинствата, които пестят електроенергия

Същевременно страната е изправена пред вълна от стачни действия, тъй като железопътни служители, медицински сестри, шофьори на линейки и учители настояват за увеличения на заплатите, които да отговарят подобаващо на инфлацията.

На този фон британската валута се понижи, след като данните за Пи Ем Ай показаха, че икономическата активност е отслабнала допълнително през януари, подчертавайки риска от евентуална рецесия.

Британската валута се котираше за 1,2316 долара за лира, спадайки с 0,5 на сто. Вчера лирата достигна най-високото си ниво от седем месеца спрямо долара, при 1,24475 долара за лира.

Еврото се повиши с 0,5 на сто спрямо лирата, до едноседмичен връх, при 88,27 пенса за евро, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
435 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.24 | 15:00

1
Каквото сам си надробиш, това ще сърбаш.

Добави коментар

Водещи новини