Зам.-председателят на КЗК коментира цените на горивата

  • 06 юни 2022 09:18

  • 686
  • 3
Зам.-председателят на КЗК коментира цените на горивата
© Кадър бТВ

Комисията за защита на конкуренцията не е орган за борба срещу спекулата, не е и ценови орган. Това каза пред бТВ зам.-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев.

Той добави, че тя въздейства срещу картелните споразумения.

„Фактически управляващите се опитват да обяснят нарастването на цените на горивата на олиото чрез бездействието на комисията за защита на конкуренцията. КЗК не е орган за борба срещу спекулата. След като се появи това рязко повишаване на горивата, Комисия за защита на конкуренцията, използвайки своя инструментариум, започна проверка“, заяви още Кюмюрджиев.

Той добави, че ценообразуването е сложен процес.

Пътят за морето тази година - в пъти по-скъп

„Ние не можем да изберем това. „Лукойл Нефтохим“ има система за получаване на доставки и дистрибуция на тези доставки. В момента ние извършваме пазарен анализ и събираме информация от всички вносители на горива и производители. Ние ще направим извод, ще преценим налице ли е съгласувана практика между икономическите оператор по фиксиране на ценния“, обясни зам.-председателят на КЗК.

Той обясни, че цената на олиото расте заради войната в Украйна и повишения интерес за износ.

Доматите и краставиците продължават да поевтиняват по тържищата

„Когато производителят има възможност да изнесе на по-висока цена, той го прави, защото това е пазарната икономика. Тя се диктува от търсенето и предлагането, когато имат и търсене, цените се повишава. Това е А и Б на пазарната икономика“, каза Кюмюрджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
686 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЦЕНООБРАЗУВАНЕ

2022.06.06 | 10:12

3
АРМЕНЕЦА ОТ КАРАПЕЛИТ, ИЗНАСЯ ОЛИОТО НА ДЪМПИНГ ЗА ЕВРОПА И ВКАРВА УКРАИНСКА, ТЕХНИЧЕСКА РАПИЦА ЗА ГОВОРЕЩИТЕ МАЛО УМНИ П С Е Т А :)
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.06.06 | 09:45

2
КАКВО СИ СВЪРШИЛ ДОТУК БЕ, Г О В Н О БЪЛГАРСКО?
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.06.06 | 09:44

1
ЕЙ Г О В Н О БЪЛГАРСКО! А ЗА КАКВО ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТИ В ТАЯ КОМИСИЯ?

Добави коментар

Водещи новини