Шефът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за увеличаване на неравенствата по света

  • 25 юли 2024 09:23

  • 345
  • 2
Шефът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за увеличаване на неравенствата по света
© Getty Images

Среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 започва днес в Рио де Жанейро, предаде БТА.

Дългите периоди на бавен икономически растеж могат да причинят увеличаване на неравенствата по света, но балансиран набор от политики може да предотврати подобен резултат, пише преди срещата в блога на МВФ управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

В текста се посочва, че "глобалната икономика буксува на ниска скорост, което може да нанесе силен удар по битката срещу бедността и неравенството".

Както показва актуализираната прогноза на МВФ за преспективите пред световната икономика, глобалният растеж се очаква да достигне 3,2 на сто тази година и 3,3 на сто през 2025 г., което е под средното ниво от 3,8 на сто в началото на века до пандемията. Същевременно прогнозите на Фонда за средносрочния растеж продължават да чертаят най-ниски нива на показателя от последните десетилетия, отбелязва Георгиева.

Кристалина Георгиева: Световната икономика избегна рецесията и риска от стагфлация

Нов анализ на МВФ показва, че периодите на стагнация, които продължават по четири години или по-дълго, тласкат нагоре неравенството в доходите в различните държави с близо 20 на сто - значително по-високо, отколкото е увеличението, дължащо се на рецесия.

С други думи, колкото по-дълго буксуваме в свят на нисък растеж, толкова по-големи неравенства ще има в него. А както виждаме, нарастващото неравенство може да подхранва недоволство от икономическата интеграция и технологичния напредък, допълва управляващият директор на МВФ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.07.25 | 09:40

1
Тая се появи

2024.07.25 | 09:45

2
Само с констатация, трябва решение!

Добави коментар

Водещи новини