ДБ искат КЗК "да лови мишки", обявиха конкретни предложения за сваляне на цените на горивата

  • 17 юни 2022 13:42

  • 2058
  • 12
© Novini.bg

Понеже освен драми, хората са ни избрали тук да вършим конкретна работа, ние от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" се опитваме последователно да работим по теми, свързани с енергетиката. Имаме няколко инициативи в тази посока. Смятаме, че все пак трябва да остане място в обществения фокус за конкретни неща, които да освободят България от енергийната ѝ зависимост, да овладеят цените на енергоносителите и да се справим с някои от най-системните модели на корупция в България. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ДБ Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, предаде репортер на Novini.bg.

По отношение на цените на горивата днес (на пресконференцията на ГЕРБ - бел. ред.) слушахме констатации и анализи, но нито едно решение, нито едно конкретно предложение, нито една смислена мярка. Ние от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" правим четири конкретни неща, каза депутатът от ДБ и председател на Комисията по икономическа политика и иновации Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

Първото – имаме законопроект за повече конкуренция при данъчно-акцизните складове. Второто – искаме комисия за "Лукойл", която предложихме, но опозицията попречи да стане като разширение на съществуващата комисия за газа. Трето – искаме смяна на представителя на "Лукойл" в държавата и имаме обещанието на министъра на енергетиката това да се случи през юли. Независимо от ситуацията, чакаме резултата. И четвърто – искаме смяната на Комисията за защита на конкуренцията. Това е единственият орган, който може да разследва изкривяванията на пазара, заяви Димитров.

Цените на горивата няма да станат по-ниски с констатации, с празни приказки и с общи анализи, каквито видяхме днес. Ние предлагаме всеки складодържател да декларира пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни капацитети. На следващия ден митниците да обявяват на своята уеб страница всички свободни капацитети по отношение на горивата. Това ще създаде прозрачност, конкуренция, ще доведе до по-добър достъп. След изчитане на всички материали на всички досегашни КЗК-та подобна препоръка беше открита от наша страна в доклад отпреди години. Дори някой се е сетил, че такова решение трябва да бъде намерено. В момента има изискване складодържателите да обявяват свободните капацитети, но няма обяснение кога да го правят. Всеки го прави, когато реши. Няма яснота, няма регулярност, няма регламентираност. И второ – едни го обявяват на своите уеб страници, други са дали телефони, трети нищо не са направили. По-ниски цени ще има с повече конкуренция. Това е конкретен законопроект, за който събрахме подписи на различни народни представители, така че общият брой на потенциално подкрепящите депутати да бъде над 120. Призоваваме той да бъде приет в кратки срокове, посочи Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

ГЕРБ-СДС с разкрития за горивата: Някой краде по 10 милиона лева на ден от българите

От много години анализите ни защо има високи цени в сектора с горивата за крайни потребители стига до складовете, а не само, че има рафинерия и тя разполага с монополна позиция. Недостъпността на складовите наличности до конкуренти, които биха могли да ползват тези складови наличности за натискане на цените надолу в състезание с другите предлагащи, коментира депутатът от ДБ и член на Комисията по бюджет и финанси Георги Ганев.

Явно проблемът е липсата на конкурентен натиск, а органът, който отговаря за разследване на въпроса защо няма такъв конкурентен натиск е Комисията за защита на конкуренцията. Но, както знаем, за последните две години тя е извършила една-единствена проверка на място. Единственият начин тя да улови някакви нелоялни и увреждащи пазара практики е, ако извършващите ги дойдат да си признаят. А работата на комисията е "да лови мишки", не е работа на парламента да ги лови. Затова ние поставяме остро въпроса с мандата на КЗК и с избирането в нея на хора, които "ще ловят мишки", а няма да седят и да се почесват, когато става въпрос за очевидни деформации в пазара, каза още Ганев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2058 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Kой

2022.06.17 | 17:59

12
Спирам да плащам данъци. Няма да крадат парите ми! Крадливи и безкруполни продажници пп, бсп, дб. Край. Търпението свърши!
Кой

2022.06.17 | 16:36

11
От това държава не става. Пп, дб, бсп са най големите грабители. Опомнисе народе!
Аз

2022.06.17 | 16:16

10
В момента имаме гешев и огравяваната от него служба, който и която по никакъв начин не искат да разследват корупционни схеми, действащи от предходното управление.
Да

2022.06.17 | 16:09

9
Знам само, че през 2-3 дни, цените на горивата скачат с по 2-3 стотинки! Така вече трети месец! На какво основание? Къде е държавата??? Те ми излизат с изявление, че цените са "адекватни" Всеки ден все по-скъпо! Това ли е адекватно?

2022.06.17 | 15:36

8
Мръсни червени помияри
Алена

2022.06.17 | 15:26

7
Не правят нищо друго тези освен планове как да завъртят нова далаверка ... Много долно, ама наистина много ...
ШИБАМ БОБОКОВИ

2022.06.17 | 15:25

6
ТОЯ КРЕТЕН СЕ КАЧВА В ДЖИПА НА БОБОКОВИ...., КВО ПРАВИ ТАМ ..? ... ИМА КАДРИ В ИНТЕРНЕТ ...
ШИБАМ БОБОКОВИ

2022.06.17 | 15:24

5
ТОЯ СЕ КАЧВА В ДЖИПА НА БОБОКОВИ...., КВО ПРАВИ ТАМ ..? ... ИМА КАДРИ В ИНТЕРНЕТ ...
Майтапчи Йово

2022.06.17 | 15:11

4
Тикви, кое точно от четирите ви "предложения" ще свали цената:)))?!?
3333333333333333333

2022.06.17 | 14:25

1
Правели конкретни неща - на кукуво лято
В.в

2022.06.17 | 14:36

3
Конкретно се облагоденстват за последно.

2022.06.17 | 14:35

2
Е той днес получи напътствия от БОБОКОВ, а ТЪПОТО миналата седмица от ПРОКОПИЕВ.

Добави коментар

Водещи новини