Чужденците вече плащат значително повече за бензин в Унгария от местните жители

  • 27 май 2022 13:59

  • 521
  • 0
Чужденците вече плащат значително повече за бензин в Унгария от местните жители
©
Слушай новината Слушай новината

Шофьорите от чужбина от днес трябва да плащат значително по-високи цени в Унгария за автомобилно гориво от унгарските граждани, предаде ДПА. 

Указът за въвеждането на тази мярка бе публикуван в държавния вестник на страната малко преди полунощ вчера. 

Съгласно новите разпоредби колите с чуждестранни регистрационни номера повече не могат да зареждат по фиксираната от властите цена от 480 форинта (1,32 евро) за бензин 95 и дизел. 

Вместо това чужденците плащат пазарни цени, които според местни медии са с около 40 процента по-високи от официалните. 

Правителството на крайнодесния националист Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, въведе официалните фиксирани цени за бензин и дизел през ноември миналата година. 

Виктор Орбан: Унгария налага извънредни данъци на банки и компании

Разпоредбата, която засега е в сила до 1 юли, има за цел да предотврати натиска от световното поскъпване на горивата върху домакинствата. До днес чуждестранни шофьори също можеха да зареждат в Унгария при официалните цени, но вчера правителството изненадващо обяви, че за тях вече ще се прилагат пазарни цени. 

Според съобщения в медии снощи е имало дълги опашки по бензиностанции край границите на Унгария с Австрия и Словакия, тъй като много чужденци са зареждали за последно по-евтино. 

Различното третиране на унгарските граждани и тези от други членки на ЕС повдига въпроса дали Будапеща не нарушава европейската забрана за дискриминация.

Ръководителят на кабинета на Орган призна снощи в телевизионна програма, че новите разпоредби могат да доведат до дискусии с Брюксел. 

Калина Христова
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини