Европейските банки отчитат печалби в данъчни убежища

  • 06 септември 2021 15:04

  • 875
  • 0
Европейските банки отчитат печалби в данъчни убежища
© Getty (архив)

Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да отчитат големи печалби. Тенденцията се е променила малко от 2014 година въпреки задължението за публикуване на информация за дейностите във всяка страна, посочва Европейската данъчна обсерватория в доклад, цитиран от Ройтерс, предаде Днес.бг.


Отчетите на 36 големи европейски банки показват, че те регистрират печалба от съвместно 20 млрд. евро или около 14 процента от общите им печалби в данъчни убежища, въпреки че в тези страни работят малко служители, посочи независимата изследователска организация, съфинансирана от ЕС.

Печалбите, отчетени от банките в данъчните убежища, се равняват на около 238 000 евро на служител спрямо 65 000 евро в страни, които не се определят като данъчни убежища.

Това предполага, че печалбите, отчитани в данъчните убежища, са най-вече суми, прехвърляни от други страни, където се предоставят банковите услуги, посочва докладът.

Данъците станаха чувствителен въпрос на фона на финансовите "дупки", които пандемията от Ковид-19 остави в държавните финанси. Правителствата се опитват да договорят обща ставка за облагане на големите концерни, най-вече от технологичния сектор.

ЕЦБ: 9 банки от еврозоната "са изяли" капиталовите си буфери по време на пандемията през 2020 г.

Задължението да се оповестява информация за дейностите на финансовите институции страна по страна, което има за цел да хвърли светлина върху вътрешното функциониране на банките, не е успяло да промени поведението им въпреки изкачването на данъчните въпроси на по-предни позиции в обществения дневен ред, отбелязват авторите на доклада.

Може би са необходими по-амбициозни инициативи, например световен данъчен минимум от 25 процента, за да се намали използването на данъчни убежища от банковия сектор, заключава документът.

 

Валери Зайцев
875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини