ЕЦБ: Печалбите на банките остават слаби

  • 25 ноември 2020 14:50

  • 278
  • 1
ЕЦБ:  Печалбите на банките остават слаби
© Pixabay

Пандемията от коронавирус продължава да надвисва върху икономическото възстановяване на еврозоната, а печалбите на банките засега ще останат слаби, заяви Европейската централна банка в своя "Преглед на финансова стабилност" за ноември, публикуван в сряда, предаде БНР.

"Въпреки повишената устойчивост на банките от еврозоната след световната финансова криза преди десетилетие, слабите перспективи за рентабилност продължават да тежат върху оценките на банките", каза ЕЦБ, като добави, че настоящите очаквания за евентуално връщане през 2022 г. към нивата на печалба от преди пандемията също могат да бъдат преразгледани в низходяща посока поради "скорошното възраждане на коронавирусните инфекции и новите мерки за ограничаване на заразата".

С оглед на това ЕЦБ отбеляза, че банките от еврозоната вероятно ще трябва да заделят повече средства, за да поемат загубите, когато правителствената пандемична подкрепа приключи и икономиката започне да се бори със значително увеличен дълг.

Отчита се рязко свиване на бизнес активност в еврозоната

Заделените провизии за покриване на загуби по заемите за компаниите са по-ниски от предишните кризи и по-ниски от тези, наблюдавани в САЩ, заяви ЕЦБ в своя "Преглед на финансовата стабилност". Това е отчасти защото мерките на европейските правителства и на централната банка намаляват рисковете от необслужвани кредити и отчасти поради слабата рентабилност на банките.

Притеснението е обаче, че след като бъде изтеглена настоящата спешна финансова помощ, някои компании няма да могат да покрият задълженията си, поставяйки по този начин заемодателите под нов стрес.

"Банковите провизии са се повишили, но изглеждат оптимистични в някои случаи“, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. "Гаранциите и мораториумите може да са удължили времето, необходимо на слабите икономически резултати да се превърнат в загуби по отпуснатите заеми".

ЕЦБ предупреждава за рисковете, ако бъдат спрени прекалено рано бюджетните помощи в еврозоната, тъй като това може да забави икономическото възстановяване и да тласне към неплатежоспособност компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус.

След спешно отпуснатите от правителствата милиарди евро в подкрепа на икономиката, едно внезапно прекратяване може да доведе до по-тежко свиване на икономиката, отколкото през първата вълна от пандемията, посочва ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност.

Ако помощите спрат внезапно, най-засегнатите от ограниченията компании, като ресторантьорството, могат да се изправят пред тежки проблеми с платежността или по-трайни дисбаланси на икономическия си модел, докато останалата част от икономиката ще се подобрява, допълва финансовата институция на еврозоната.

Тази опасност от верижни фалити се изостря допърлнително, тъй като много компании, домакинства, но също и държави се оказват силно задлъжнели в резултат на първата вълна от пандемията, изтъкват централните банкери.

ЕЦБ също така подчерта надценените оценки при някои цени на активите, което увеличава риска от внезапен спад, който да удари финансовата система. Това повтаря предупрежденията на Федералния резерв и на Международния валутен фонд от по-рано този месец за риска за финансовите пазарите, ако негативното икономическо въздействие на коронавируса се влоши.

Държавно-гарантираните заеми, "ваканциите" за изплащане на дълга и отлагането на данъчните плащания са ключови за преодоляването на най-голямата рецесия в мирно време от почти век, позволявайки на компаниите да продължат да плащат заплати и да поддържат паричните потоци по време на въвежданите принудителни локдауни.

ЕЦБ даде възможност за подобна фискална помощ, като поддържа рекордно ниски лихвени проценти с изключителни парични стимули и планира да засили действията си отново през декември. Тя също така предостави на банките регулаторни облекчения, в замяна на което поиска от тях да спрат изплащането на дивиденти поне до края на тази година.

Що се отнася до растежа на икономическата активност в еврозоната, ЕЦБ отбеляза, че не се очаква до 2023 г. тя да надвиши нивата преди пандемията. Ако обаче ваксината срещу Covid-19 се появи в близко бъдеще, растежът на БВП може да се ускори по-рано от предвиденото към момента, допълни централната банка на еврозоната.

Novini.bg
278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
El toro de la Vega

2020.11.25 | 17:56

1
По време на пандемия не знам дали има някой да го еня за печалбите на банките!Защото банките са винаги на печалба!

Добави коментар

Водещи новини