Централните банки планират да увеличат резервите си в китайски юани

  • 21 юли 2021 14:41

  • 805
  • 0
Централните банки планират да увеличат резервите си в китайски юани
© Getty Images

Китайският юан е на път да се превърне в много по-влиятелна част от световната финансова система, като почти една трета от централните банки планират да добавят азиатската валута към своите резерви, показват резултати от проучване, оповестено в сряда и цитирани от Ройтерс.

Проучването Global Public Investor, публикувано ежегодно от лондонския мозъчен тръст OMFIF, показва, че 30% от централните банки по света планират да увеличат притежанията на юани през следващите 12 до 24 месеца, в сравнение с едва 10% през миналата година.

Други по-значими констатации от доклада показват, че сега 75% от централните банки смятат, че паричната и лихвена политика има прекомерно влияние върху финансовите пазари, въпреки че само 42% смятат, че тези политики трябва да бъдат активно преразгледани.

В ярък контраст с китайския юан, 20% от централните банки планират да намалят своите притежания на щатски долар през следващите 12-24 месеца, 18% да намалят своите притежания в евро и 14% искат да намалят своите активи в еврооблигации (държавни облигации на еврозоната).

В същото време само 59% от централните банки биха били готови да използват над 30% от резервите си в случай на сериозен валутен шок (биха провели валутни интервенции), докато 45% от пенсионните фондове сега инвестират в злато, което е значително повече от 30% според миналогодишното проучване.

Китайският юан е най-евтин от 11 години насам

Последното проучване също така показа, че централните банки, суверенните фондове и публичните пенсионни фондове сега контролират рекордни по размер активи на стойност 42,7 трилиона долара. Към края на 2020 г. само резервите на централните банки са нараснали с 1,3 трилиона долара до 15,3 трилиона долара, предава БНР.

Теодора Александрова
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини