Откриха планета, която може да е дом на извънземен живот

  • 23 май 2024 20:03

  • 9945
  • 5
Откриха планета, която може да е дом на извънземен живот
© Gettyimages

Учени откриха планета, приличаща на Земята, която може да е дом на извънземен живот, предаде БТВ.

Астрофизиците от университета в Уоруик казват, че са били част от международен екип за откриване на нова обитаема планета с размерите на Земята.

Работейки с НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), те обявиха, че планетата с има Gliese 12b има същата температура като по време на горещата вълна в Обединеното кралство през 2022 г. и е една от малкото известни скалисти планети, където хората теоретично могат да оцелеят.

Разстоянието на планетата е 40 светлинни години. Тя е твърде далеч, за да се види по-отблизо, казаха от университета.

Откриха нова планета с размерите на Земята

Приблизителната температура на повърхността на планетата е около 42 градуса, но учените казаха, че все още не са сигурни каква е атмосферата ѝ, ако има такава.

Той обикаля около своята звезда на всеки 12,8 дни, а размерът ѝ е подобен на този на Земята.

Екипът използва данни от сателитите на НАСА и ЕКА, за да потвърди съществуването на планетата и нейните характеристики като размер, температура и разстояние от Земята.

„Планети като Gliese 12b са много малко, така че за нас е много рядка възможност да изследваме една толкова внимателно и да научим повече за нейната атмосфера и температура“, обясни астрофизикът Томас Уилсън от университета Уоруик.

„Вълнуващото е, че тази планета е най-наподобяващата до размерите на Земята планета, която познаваме. Светлината, която виждаме сега, е от 1984 г., преди 40 години – толкова време е отнело, за да достигне до нас тук на Земята“, допълни той.

Gliese 12 b не е първата открита екзопланета, подобна на Земята, но НАСА каза, че има само няколко като нея. Тя е обявена за потенциална цел за по-нататъшно изследване от космическия телескоп James Webb на американската космическа агенция.

Новооткритата планета също може да бъде важна, защото може да помогне да се разкрие дали повечето звезди в галактиката Млечен път имат планети с умерен климат, които имат атмосфера и следователно са обитаеми.

Разстоянието, разделящо планетата и нейната звезда, е само 7% от разстоянието между Земята и Слънцето, а планетата получава 1,6 пъти повече енергия от своята звезда, отколкото Земята от Слънцето. Въпреки това звездата е само около 27% от размера на Слънцето, с около 60% от температурата на повърхността на Слънцето.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9945 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 17:30

5
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­в­­а­­т ­-­­ X­1­­­8­.­F­­­U­­N

2024.05.25 | 05:43

4
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­­­и­ч­е­­­т­­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­ч­а­к­­­в­­а­­­т ­-­­ X­­­1­­8­­.­­­F­­U­­N
Гого

2024.05.24 | 00:00

3
Вярно видяхме я вчера се върнахме от там.Най лесно се лъже, когато не можеш да го провериш!
Въпроса е..лсл

2024.05.23 | 23:18

2
Става има ли мръвка дето да става за ядене.

2024.05.23 | 21:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини