Откриха скалиста планета с атмосфера

  • 08 май 2024 22:55

  • 11481
  • 3
Откриха скалиста планета с атмосфера
© pixabay

Астрономите най-после откриха скалиста планета с атмосфера след дългогодишни опити, съобщава БТА. 

Изследователите от години търсят скалисти планети с атмосфера отвъд нашата Слънчева система - характеристика, която се смята за важна за съществуването на живот. Изглежда, че най-накрая са открили такава. Но тази планета - очевидно с повърхност от разтопена скала, не дава надежда за обитаемост.

В сряда изследователите съобщиха, че новооткритата планета е „Супер-Земя“ – скалиста и значително по-голяма от нашата, но по-малка от Нептун. Тя обикаля опасно близо до звезда, по-слаба и малко по-масивна от нашето Слънце, като бързо завършва една обиколка приблизително на всеки 18 часа.

Откриха най-ярката екзопланета

Наблюденията в инфрачервения спектър с помощта на два инструмента, инсталирани на борда на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, показаха наличието на значителна - макар и негостоприемна, атмосфера, която може би непрекъснато се допълва от газове, отделяни от огромен океан от магма.

„Атмосферата вероятно е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, но може да има и други газове като водни пари и серен диоксид. Настоящите наблюдения не могат да определят точния състав на атмосферата“, казва планетологът Реню Ху от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, научен ръководител на изследването, публикувано в списание Nature.

Данните от „Джеймс Уеб“ също така не дават яснота за плътността на атмосферата. Според Ху тя може да е толкова плътна, колкото земната, или дори по-плътна от тази на Венера, чиято токсична атмосфера е най-гъстата в Слънчевата система.

Планетата, наречена „55 Cancri e" или Janssen, е около 8,8 пъти по-масивна от Земята, с диаметър около два пъти по-голям от този на нашата планета. Тя обикаля около звездата си на една 25-ата част от разстоянието между най-вътрешната планета на Слънчевата система Меркурий и Слънцето. В резултат на това температурата на повърхността й е около 1725 градуса по Целзий.

„Всъщност това е една от най-топлите известни скалисти екзопланети“, казва астрофизикът и съавтор на изследването Брис-Оливие Демори от университета в Берн, Швейцария, използвайки термина за планети извън нашата Слънчева система.

„В нашата галактика вероятно има по-добри места за почивка“, пошегува се той, цитирано от Ройтерс.

Планетата вероятно е приливно заключена, което означава, че постоянно е обърната с една и съща страна към звездата си, подобно на Луната към Земята. Тя се намира в нашата галактика Млечен път на около 41 светлинни години от Земята, в съзвездието Рак. Известно е още, че около звездата-домакин обикалят още четири планети, всичките газови гиганти.

Тази звезда е гравитационно свързана с друга звезда в двойна система. Другата звезда е червено джудже - най-малкият вид обикновена звезда. Разстоянието между тези спътници е 1000 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето, а на светлината са необходими шест дни, за да стигне от едната до другата.

Астрономи откриха непознати газови гиганти извън Слънчевата система

„Планетата не може да бъде обитаема“, каза Ху. „Тя е твърде гореща, за да има течна вода, смятана за предпоставка за живот“.

Всички предишни екзопланети, за които е установено, че имат атмосфера, са били газообразни, а не скалисти. Тъй като „Джеймс Уеб“ разширява границите на изследването на екзопланети, откриването на скалиста планета с атмосфера представлява значителен напредък в астрофизиката, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11481 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:31

3
❤️ Г­­о­р­­­е­­­щ­и­­ ­м­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­ ­в­­и­ ­о­ч­а­к­в­­а­­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­­­N

2024.05.09 | 00:26

1
СЛАВА НА ПУТИН!
Чоко

2024.05.09 | 10:58

2
тийба устата

Добави коментар

Водещи новини