Китайският марсоход откри 16 геоложки клина под повърхността на Червената планета

  • 25 ноември 2023 15:23

  • 3098
  • 1
Китайският марсоход откри 16 геоложки клина под повърхността на Червената планета
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Радарите на китайския марсоход „Чжужун“ откриха 16 неправилни геоложки клина, заровени под обширна равнина в северното полукълбо на Марс, съобщи Синхуа.

Съвместният екип, ръководен от изследователи от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, идентифицира по данните от радарите клинове с форма на неправилни многоъгълници на дълбочина 35 метра. Това стана в рамките на пътуване на марсохода от около 1,2 км, резултатите от което бяха публикувани  в списание „Нейчър Астрономи“.

Откритието предполага широко разпространение на такива клиновидни образувания под равнината Утопия, най-големия сух басейн на Марс, смятат учените.

Изследователите предложиха, че многоъгълните клинове вероятно са се образували от циклите на замръзване и размразяване на Марс.

Китайски космически апарат успешно се приземи на повърхността на Марс

За геоложки полигони с диаметър от сантиметри до десетки метри възможните механизми на образуване включват свиване на изсъхнали влажни седименти, свиване на охлаждаща се лава, термично свиване, или разломи, създаващи фуги в скалите.

Наличието на подобни геоложки клинове на около 35 метра дълбочина говори за водна активност или термични катаклизми в марсианското минало. Проучването доказва, че са настъпили драстични климатични промени на древния Марс.

Китайската мисия „Тянвън - 1“, състояща се от орбитален апарат, спускаем апарат и марсоход, беше изстреляна на 23 юли 2020 г.

Спускаемият апарат, носещ марсохода с очакван живот от поне 90 марсиански дни или около три месеца на Земята, се приземи в южната част на равнината Утопия на 15 май 2021 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3098 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.25 | 16:19

1
Тва на картинката е хеликоптера на НАСА, чиито марсоходи бяха новина през далечната 1997-а.

Добави коментар

Водещи новини