Откриха лед под екватора на Марс, достатъчен, за да покрие цялата планета

  • 18 януари 2024 19:08

  • 6725
  • 3
Откриха лед под екватора на Марс, достатъчен, за да покрие цялата планета
© Pixabay

Под екватора на Марс е открит лед, който в течно състояние ще е достатъчен, за да покрие цялата планета. Според данни на Европейската космическа агенция количеството е достатъчно, за да превърне червената планета в огромне море и дори да запълни целия басейн на Червено море. 

Откритието е направено от апарат на ESA по време на мисията Mars Express, започнала да изследва планетата през 2003 г. Това не са първите доказателства за лед около екватора на Марс, но досега не са откривани подобни количества. 

Смята се, че ледът е между 219 хил. и 396 хил. куб. м. За сравнение - това е повече от всичките сладководни запаси на Земята, а Червено море е с обем от 233 хил. куб. м.

Компания разработи капсула, която може да бъде изпратена на Марс

Ледът вероятно е разположен на дълбочина от 3.7 км, а над него има наслоена пепел и прах, което сериозно го е замърсило. Според изследователи това прави възможността за използване на леда малко вероятна. 

Още в началото на 21 век изследователите предполагат, че геологичното образувание Medusae Fossae, което опасва екватора, е основен източник на прах на Марс и причина за мощните пясъчни бури. 

Мисията Mars Express открива там значими залежи с неизвестен състав, но наличните данни не позволяваха да се установи дали те съдържат друго освен слоеве втвърдена пепел и прах. Радар установява, че материята там е с ниска плътност и доста прозрачна, както и че отговаря на сигналите от вода в твърдо състояние.

Това откритие потвърждава теорията, че климатът на Марс е бил различен в миналото. Няма обаче отговор на въпроса как тази вода се е озовала толкова дълбоко под повълхността. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6725 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2024.01.20 | 23:37

3
Я си оправете дименсията,некадърни драскачи. Яз . Жребчево е 400 000 000 кубика вода . А тука пишете за Червено море,с277 000 кубика. Смешници неграмотни...

2024.01.18 | 21:56

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Кръстю

2024.01.18 | 20:16

1
Ако открият и уиски, отивам там!

Добави коментар

Водещи новини