Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

  • 05 май 2024 12:20

  • 833
  • 8
Politico:  Европа е далеч от забрана на TikTok
© Getty Images, архив

От всички удари, които Европа отправя към Китай, заплахата за обща забрана на TikTok вероятно само ще разколебае Пекин, пише "Политико".

Европейските служители все по-често издигат бариери и разследват китайските технологии. Миналата седмица следователи на ЕС нахлуха в холандските и полските офиси на Nuctech, производител на скенери за сигурност, и разследваха държавни субсидии, които биха му помогнали да намали цената на европейските си конкуренти. Това нахлуване бе в допълнение към неотдавнашните проверки на държавната подкрепа на Китай за електромобили, вятърни турбини и болнично оборудване. Китайската компания Huawei от години е в полезрението на служителите по сигурността.

Но скорошните предложения, че Европа може да наложи обща забрана на платформата за споделяне на видеоклипове TikTok, едва ли ще се осъществят. Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен заяви, че забраната на TikTok в ЕС „не е изключена" по време на предизборния дебат на „Политико" в понеделник, където тя беше водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП). Призивът ѝ получи предпазлива подкрепа от нейния политически съперник, водещия кандидат на люксембургските социалисти Никола Шмит, който заяви, че мнението му за забраната на TikTok е „доста американско".

Миналата седмица Съединените щати приеха противоречив закон, според който собственикът на TikTok, базираната в Пекин Bytedance, трябва да продаде приложението или да бъде забранен в рамките на една година.

В цяла Европа обаче гълъбите на TikTok все още имат надмощие над ястребите.

Без Tik-Tok в държавите от ЕС?

„Аз съм против забраната на TikTok", заяви холандският депутат от Зелените в ЕС Ким ван Спарентак, който е участвал в изготвянето на няколко важни технологични наръчника на ЕС, като например Закона за изкуствения интелект. „Това е толкова странно управление на симптомите, че да забраниш една платформа, докато другите платформи също го правят", каза тя, добавяйки, че проблеми като дизайна на приложението TikTok, който според критиците държи младежите залепени за телефоните им, присъстват и в Instagram и Facebook на Meta.

Заместник-председателят на Европейския парламент Дита Шаразонва, чешки либерален политик, заяви миналия месец, че „ние сме в различна ситуация, отколкото в САЩ", и добави: „Ние осъзнахме тези предизвикателства преди много години и затова имаме Закон за цифровите услуги, който задължава платформите да се държат по различен начин."

Европейският инструментариум не разполага със забрана от американски тип

Законодателите на ЕС прекараха по-голямата част от изминалия мандат в изготвяне на нови наръчници на ЕС, които определят как платформи като TikTok трябва да следят за незаконно съдържание онлайн или които забраняват определени практики на злоупотреби.

Само миналата седмица Европейската комисия вече предприе действия срещу TikTok въз основа на един от тези наръчници - Закона за цифровите услуги. В резултат на това TikTok спря функцията на приложението, която възнаграждаваше взаимодействието с новостартиралото приложение TikTok Lite, поради опасенията на ЕС, че функцията подхранва онлайн пристрастяването. Платформи като TikTok могат да бъдат временно спрени по силата на Закона за цифровите технологии, но мярката ще бъде използвана само като крайна мярка в случай на сериозни нарушения на съдържанието на платформата - а не на опасения за националната сигурност, които са в основата на действията на САЩ и други страни срещу приложението.

Войната САЩ-Китай в TikTok. Алгоритъмът промива мозъците на американските деца, а образова китайските

Притесненията на служителите по сигурността са свързани с подозренията, че данните на TikTok могат да бъдат използвани за шпионаж и да нарушават неприкосновеността на личния живот. Правителството на САЩ открито изразява опасенията си, че TikTok е потенциален китайски шпионски инструмент.

В отговор на американската забрана миналата седмица TikTok заяви, че законът е „противоконституционен" и че ще го оспори в съда.

Опасенията за сигурността се разпространиха и в Европа. Миналата година Европейската комисия забрани TikTok на телефоните на служителите , както и редица страни членки на ЕС като Белгия, Нидерландия, Австрия, Швеция, Финландия и Ирландия.

Проблемът с предложенията за забрана в целия ЕС обаче е, че този блок няма официално право на глас по въпросите на националната сигурност.

Предишните стъпки за потискане на китайския технологичен гигант Huawei показаха как вземането на решения в ЕС по въпросите на техническата сигурност отнема години дипломация и сложна плетеница от правила, които се прилагат по различен начин в различните държави.

"Дигитална детоксикация": състезание дава 10 000 долара на всеки, издържал месец без телефон

Забраната на TikTok вероятно ще се сблъска със същите пречки, както стана ясно от президента на Хърватия Зоран Миланович, който в сряда отхвърли забележките на фон дер Лайен и посочи, че страните от ЕС трябва да могат сами да вземат решение за евентуална забрана на приложението. „TikTok не означава нищо за мен, но означава свобода за моите деца да го използват, ако искат", заяви президентът Зоран Миланович, според Index.hr. „Защо трябва да го забраняваме в Хърватия, Унгария или Полша, ако не искаме?", добави той.

Други лидери на ЕС също не изглеждат склонни към забрана на TikTok, признавайки силата му като инструмент за политически кампании. Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 се присъедини към приложението през април.Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на има голяма аудитория в приложението с 4,2 милиона последователи.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
833 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ще видим

2024.05.05 | 15:08

1
Нашите дупедавци ще искат да се подмажат на САЩ!
ИВАН ИВАНОВ

2024.05.05 | 16:15

2
САЩ НЕ СА ДЪРЖАВА А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ЗЛОБЕН, ГАДЕН И АЛЧЕН ПСИХОПАТ И УБИЕЦ .
ИВАН ИВАНОВ

2024.05.05 | 16:16

3
САЩ НЕ СА ДЪРЖАВА А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ЗЛОБЕН, ГАДЕН И АЛЧЕН ПСИХОПАТ И УБИЕЦ .
ИВАН ИВАНОВ

2024.05.05 | 16:16

4
САЩ НЕ СА ДЪРЖАВА А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ЗЛОБЕН, ГАДЕН И АЛЧЕН ПСИХОПАТ И УБИЕЦ .

2024.05.05 | 16:16

5
САЩ НЕ СА ДЪРЖАВА А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ЗЛОБЕН, ГАДЕН И АЛЧЕН ПСИХОПАТ И УБИЕЦ .
ИВАН ИВАНОВ

2024.05.05 | 16:17

6
САЩ НЕ СА ДЪРЖАВА А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ЗЛОБЕН, ГАДЕН И АЛЧЕН ПСИХОПАТ И УБИЕЦ .
Баруто

2024.05.05 | 21:07

7
Тази гадост полира мозъците на децата

2024.05.25 | 05:38

8
❤️ Г­­­о­­р­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­в­­а­­т ­­-­­ X­1­­8­.­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини