"Дигитална детоксикация": състезание дава 10 000 долара на всеки, издържал месец без телефон

  • 01 февруари 2024 13:14

  • 3133
  • 3
"Дигитална детоксикация": състезание дава 10 000 долара на всеки, издържал месец без телефон
© Bing Image Creator

Исландската компания за кисело мляко Siggi's е предприела любопитна кампания за "дигитална детоксикация". На първо време участниците в кампанията трябва да напишат кратко есе, "обясняващо защо имат нужда от "дигитален детокс" и как той ще е в съответствие с философията на марката Siggi's."

Ако бъдат избрани за втори кръг, участниците ще трябва да живеят един месец без смартфон и социални мрежи. Наградата е 10 000 долара и абонамент за 3 месеца "кисели млека на корем".

"Вярваме в силата на по-простия живот с по-малко разсейвания. Едно от най-големите разсейвания в живота ни днес е телефонът ни. Всъщност средностатистическият човек прекарва 5,4 часа на телефона си всеки ден!", разкриват от млечната компания.

Оказва се, че смартфонът буквално краде от времето ни. Причината е, че често прекарваме ненужно много в безцелно скролване из социалните мрежи. Според експертите при много хора можем да говорим дори за пристрастяване, пише dir.bg. 

Сърбия дава къщи за без пари

Други изследователи обаче смятат, че тези страхове не само са преувеличени, но и напълно неоснователни.

Изследователи от университета Ханянг в Южна Корея са установили, че хората на възраст между 13 и 18 години, които са използвали смартфона си най-много по два часа на ден, са имали по-малък риск от депресия, проблеми със съня, стрес, мисли за самоубийство и алкохолна зависимост, отколкото техните връстници, които изобщо не са употребявали подобно устройство.

Въпреки че повечето изследвания показват, че прекомерното време, прекарано пред екрана, може да бъде вредно за нашето благосъстояние, изследователите казват, че малките количества могат да бъдат "полезни", когато става въпрос за използването на телефон в млада възраст.

Учените установили, че умерената употреба е полезна за социални цели, като помага в борбата със самотата и изолацията. Прекалената обаче често е признак за проблеми в други сфери на живота, като именно нещастните хора са по-склонни да злоупотребяват със смартфоните.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3133 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 11:03

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­­и­­ ­­м­­о­м­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­а­к­в­а­т ­-­ X­­­1­­8­­.­­F­U­­­N
Velizar Valev

2024.02.02 | 23:15

2
Лъжа - спам

2024.02.01 | 20:38

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини