Марияна Николова към Ясир Ал-Румайян: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм

  • 27 януари 2021 16:42

  • 430
  • 0
Марияна Николова към Ясир Ал-Румайян: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм
© Министерство на туризма

България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа, веднага след Исландия, по експлоатирани термални минерални извори с над 600 на брой. Много от тях са разположени на лесно достъпни места с добре развита пътна и въздушна инфраструктура. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и по време на работна среща с Ясир Ал-Румайян, гуверньор на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на визитата на министър Николова в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Министерството на туризма е в готовност да предоставя актуална информация на потенциални инвеститори от Саудитската Арабия и при интерес да организира инвестиционни турове в България, посочи вицепремиерът. Тя подчерта, че българското правителство е разработило и имплементирало изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори, а страната ни е с най-ниския корпоративен данък от 10% в ЕС.

Министър Николова обясни още, че българската икономика бе във възход до 2020 г., с устойчив ежегоден растеж на БВП от над 3 % и второ място по най-нисък дълг в Европа, като приносът на туризма към БВП е ежегодно между 10-11%. Тя уточни, че България предлага на инвеститорите правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения, в допълнение с образована и квалифицирана работна ръка.

Туристическия сектор в България се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години и инвестициите в строежа на луксозни 4 и 5 звездни хотели е основна предпоставка за привличането на високоплатежни туристи в България, заяви вицепремиерът.

Предвид географското си положение страната ни предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, уточни още министърът. По думите й добре свързана и функционираща инфраструктурна мрежа е основния двигател на икономическия растеж, предоставя бизнес възможности, привличане на инвестиции и създаване на работни места. Предвидени са и инвестиционни стимули в България е възможността за придобиване на държавни и държавно-общински парцели без процедура за обществена поръчка, информира вицепремиерът.

Novini.bg
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини