Марияна Николова проведе работна среща с директора на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия

27 януари 2021 10:55

Марияна Николова проведе работна среща с  директора на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия
© МТ
317 0

Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за развитие на целия отрасъл и България отдава голямо значение на сътрудничеството с други държави. Съвместното партньорство със Саудитска Арабия има сериозни перспективи в това отношение и ние високо оценяваме нейния опит. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на срещата си в Рияд с Джери Инзерило, главен изпълнителен директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия. Българският министър е на работно посещение в саудитската столица. Това съобщават от Министерството на туризма.

Тя подчерта, че за Министерството на туризма е изключително важно да се задълбочат деловите контакти с кралството в туристическата сфера, както и в опазването на културно-историческото наследство. България е сред водещите три държави в Европа по разкрити артефакти от няколко епохи и притежава богата история и култура, с които привлича многобройни гости от различни краища на света. Този вид туризъм е сред най-търсените нишови продукти у нас след традиционните летен/морски, зимен/ски, балнео- и СПА услуги, изтъкна тя.

Вицепремиерът акцентира също, че съществуват отлични възможности за надграждане на двустранните отношения в съхраняването на културно-исторически забележителности от рода на град Дирия, които са ценност не само за своята страна, но и за човечеството като обект на ЮНЕСКО.      

България също притежава паметници от световно значение, които са включени в списъците на организацията, и можем да си бъдем взаимно полезни в тази посока, каза още тя. Министърът посочи като база Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Саудитската комисия за туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия от 2016 г.

Марияна Николова в Саудитска Арабия: Скоро ще имаме споразумение за въздухоплаване

Страната ни има много какво да покаже на своите гости за миналото и изкуството си, които притежават хилядолетни традиции. Нашите земи са били обитавани от древни цивилизации, дали съществен принос за европейската идентичност. Културно-историческият туризъм е изключително добре развит и в Саудитска Арабия, за което свидетелства проектът Дирия – важна част от кралската инициатива „Визия 2030“. Убедена съм, че със съвместни усилия можем да задълбочим сътрудничеството си чрез обмен на опит, добри практики и повече инвестиции въпреки глобалната пандемия от COVID-19, увери българският вицепремиер. Независимо от настоящата световна криза,  това партньорство трябва да продължи да се разширява, каза още тя и подробно запозна своя събеседник с антиепидемичните мерки на правителството за гарантиране здравето и сигурността на туристите във всички обекти и места за настаняване в България.

Diriyah Gate Development Authority е създаден с кралски указ през юли 2017 г., за да пази и развива град Дирия и региона като забележителност, почитаща саудитската история, култура и традиции чрез изкуство, музика и забавления за всички възрасти. Проектът включва множество инициативи по програмата „Една култура“. Като част от „Визия 2030“ седем квадратни километра в Дирия ще бъдат превърнати в една от най-известните туристически дестинации в кралството. Тя ще отразява архитектурата отпреди 300 години, адаптирана към 21-ви век. Включени са над 20 културни забележителности, над 20 хотела и над 100 места за прекарване на вечерта и пазаруване, площади, 3-километрова зона за разходка, предлагаща гледка към Вади Ханифа. Очаква се дестинацията за култура и модерен начин на живот да привлича 25 милиона посетители годишно.

Novini.bg
317 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини