Зарядни станции за електромобили ще бъдат монтирани в Разград

  • 13 август 2020 15:23

  • 869
  • 0
Зарядни станции за електромобили ще бъдат монтирани в Разград
© pixabay

Община Разград разработва проект за инсталиране на две зарядни станции за електромобили, съобщиха от общинската администрация.

Инициативата е част от визията на общинското ръководство за подобряване на енергийната ефективност, облагородяване на градската среда и за подобряване на екологичните показатели в региона.

Гърция обяви стимули за покупка на електровозила

Идеята е свързана и с устойчивия ръст на развитие на електромобилността в Европа през последните години.

От общината посочват, че тази тенденция е валидна и за България, като поясняват, че през последните пет години в страната за регистрирани 1056 електрически автомобила, ръстът през миналата година е пет процента, а очакванията са за увеличение.

Местата, на които ще бъдат поставени зарядните станции, са определени след консултации с експерти в тази сфера. Те ще бъдат инсталирани върху общински терени с осигурена мощност за съоръженията. Едната станция ще е в централната част на града - на паркинга до Средношколското общежитие, а другата - на паркинга до Археологическия резерват "Абритус". Втората станция ще е удобна за използване и от преминаващите туристи от съседна Румъния и други държави, в които този екологичен транспорт е развит.

Ситуирането на зарядната станция до Абритус ще способства и за популяризиране и културно-историческото наследство на Разград. Очаква се съоръженията да заработят до два месеца.

Мая Йорданова
869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини