"Фолксваген" започна строеж на завод в Испания за батерии за електромобили

  • 17 март 2023 22:29

  • 1441
  • 1
"Фолксваген" започна строеж на завод в Испания за батерии за електромобили
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Кралят на Испания Фелипе Шести, испанският премиер Педро Санчес и представители на "Фолксваген" (Volkswagen Group) днес символично дадоха началото на изграждането на завод за клетки за батерии за електрически превозни средства в региона на Валенсия, съобщава БТА.

Участниците в церемонията, която се проведе в град Сагунт, северно от Валенсия, символично поставиха синя батерийна клетка на пиедестал.

Заводът на "Фолксваген" трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. и в него се очаква да работят около 3000 души.

"Фолксваген" инвестира 180 милиарда евро в развитиета на бизнеса си

Първоначално комплексът ще произвежда батерийни клетки с капацитет от 45 гигавата годишно. Това ще бъде достатъчно за производството на батерии, които да бъдат монтирани на около 500 000 хиляди електрически превозни средства, заяви Томас Шмол, член на борда на директорите на германската автомобилна корпорация, който отговаря за технологичното развитие.

Предвидено е производственият капацитет на завода да бъде увеличен до 60 гигавата годишно.

"Фолксваген" очаква новото съоръжение да му струва около 3 милиарда евро, според Шмол. То ще бъде снабдявано с електричество от близък соларен парк. 

Новият завод ще осигурява клетки за батерии за завода на германската автомобилна група в испанския град Памплона.

Сагунт е разположен на 300 км южно от Марторел, където се намира централата на испанското подразделение на "Фолксваген" - "Сеат" (Seat).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2023.03.18 | 06:31

1
Поредното евреопейско лицмерие, колко са еко тези мотокари току виж, колко са на оферта, живот на батерията 8 години и после на боклука… да покажат истината за кобалтовите мини в Конго и колко еко се добива кобалтът, и как влияе добивът на новородените в региона, кви мотации настъпват при децата вследствие на производството на еко батериите и добивът на кобалт… ще ви е.ба майката фон дер лайнерска лицемерна кенефи шибани

Добави коментар

Водещи новини