Сочните кюфтета по чирпански с богат зеленчуков сос са една от най-вкусните традиционни български рецепти от тракийския край.
Картофи, моркови, лук, зелени и червени чушки, по желание корен целина и нарязан пресен домат и, разбира се, повечко магданоз. Какво повече му трябва на човек за вкусен обяд или вечеря вкъщи?!
Продукти
За кюфтетата
кайма смес - 750 грама - 6.80 лв
яйца - 1 бр - 0.67 лв
лук - 1/2 глава - 0.07 лв
галета - 2 с.л. - 0.05 лв
чубрица - 1 ч.л. - 0.14 лв
булгур по желание - 50 гр - 0.19 лв
брашно - 50 грама - 0.09 лв
сол на вкус
За соса
Инструкции
За кюфтетата
За соса
Поднесете вкусните кюфтета по чирпански поръсени със ситно нарязан магданоз.
Рецептата за кюфтета по чирпански е проста и лесна за приготвяне, а освен това е и икономична. Това, което ние добавихме към класическия списък с продукти за кюфтенцата, е накиснат във вода и набъбнал булгур. Той ги прави по-пухкави и им придава допълнителен вкус. Обичаме да заместваме с него ориза в пълнените чушки, добавяме го и в лятната салата от краставици и домати. Ако досега не сте готвили с булгур, дайте му шанс и опитайте. Вкусът му е по-плътен от този на ориза и в същото време е много лек. В комбинация с кайма е много приятен.
Соса може да обогатите, като добавите два-три дафинови листа и едно-две зрънца бахар. Ние обичаме топлите кюфтета по чирпански с нещо лютичко и повече мек хляб, за да има за топене. Ако сте пропуснали да се снабдите с лютиви чушлета, в краен случай и някоя и друга скилидка чесън ще свърши работа.
лук - 1 глава - 0.15 лв
картофи - 3 бр - 0.69 лв
червени чушки - 1 бр - 0.60 лв
зелени чушки - 1 бр - 0.27 лв
моркови - 2 бр - 0.24 лв
магданоз - 3 стръка - 0.32 лв
доматено пюре - 2 с.л. - 0.12 лв
червен пипер - 1 ч.л. - 0.07 лв
чубрица - 1 ч.л. - 0.14 лв
олио - 50 милилитра - 0.21 лв
сол на вкус
Накиснете булгура за вашите кюфтета по чирпански в гореща вода. Омесете каймата с яйцето, нарязания на ситно лук, галетата, чубрицата и малко сол. Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно. Пуснете кюфтетата в кипяща вода за около 3 минути, след което ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете настрани.
Нарежете лука на ситно и го запържете в тенджера със сгорещено олио. Прибавете нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушките, нарязани на едри парчета. Задушете зеленчуците около 3 минути на тих огън, след което ги поръсете с червения пипер. Залейте ги с чаша и половина гореща вода и ги посолете. Прибавете разтвореното в чаша хладка вода доматено пюре и отново разбъркайте. Към соса прибавете кюфтетата и варете още 20-25 минути на тих огън. След това подправете с чубрицата и нарязаните листа целина. Варете още 5 минути.
)