"Ядките са известни с голямото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве" - добави д-р Ли.
Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка на възрастните хора с 60 процента, съобщи в. "Мирър".
Причината за този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.
Това е лесен начин за забавяне на естественото отслабване на когнитивните способности, увери ръководителят на изследването д-р Минг Ли.
Учените са разгледали ефекта на ядките върху 4822 доброволци на възраст над 55 години. Резултатите им показват, че мозъкът на ялите редовно повече от 10 гр дневно функционира по-добре, те разсъждават и мислят по-добре и имат по-силна памет.
"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора" - каза д-р Ли.
)