Световен ден на психичното здраве

share

Световният ден за психично здраве се отбелязва за първи път на 10 октомври 1992 г. Стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с подкрепата на Световната здравна организация.

Психичното здраве е особен вид душевно благополучие, равновесие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което прави, позволява му успешно и без напрежение да общува с другите хора, твърдят от РЗИ. Човек, намиращ се в добро психично здраве, се адаптира успешно, по най-добрия начин. Хората, с разклатено психично здраве имат проблеми и трудности с адаптацията. Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората, тревожността, страховете, комплексите, депресията. Това не са заболявания на психиката, а по-скоро психични проблеми, които притежават две основни характеристики. Първата е обективна: затруднява се поведението на човека, намалява се продуктивността и се влошава качеството на работата му, като се усложняват и взаимоотношенията му с другите хора. Втората е субективна: човек с психологически проблеми изпитва душевен дискомфорт, неувереност в силите и действията си, преживява неудовлетвореност от себе си и недоволство от другите хора.

Установено е, че преходът към нов сезон също влияе върху психичното здраве на човек. Например есента може да разклати психичното ни здраве. Това се обяснява с намалената продължителност на деня. Пониженото количество светлина води до т.нар. есенна депресия. Какво се случва на биохимично ниво в организма? Наблюдава се невъзможност да се произведе достатъчно количество мелатонин. Това е хормонът, който се явява като диригент за много от процесите в тялото. Има много научни доказателства за ролята на мелатонина и връзката му със светлината. Едно от най-големите е, че ярката светлина с интензивност от 2000 лукса, има терапевтично свойство, т.е. лекува депресията и подобрява настроението.

Като основен рисков фактор за нарушения в психичното и физическото здраве се явява стресът. В днешно време малко или много всички сме подложени на стрес. Установено е, че в много голяма част от случаите артритът, заболяванията на сърдечно-съдовата система, храносмилателната и дихателната система, ракът и депресията се дължат именно на стреса. По принцип човешкият организъм може да се справя до известна степен със стреса, при определени обстоятелства той дори е полезен. Превръща се в проблем, когато хората не му обръщат внимание и „пришпорват" нервната си система. Хората трябва да знаят, че тялото и психиката се нуждаят от време, за да се възстановят от продължителния стрес за да се избегне тоталния срив.

Не е достатъчно само да може да се идентифицира стреса в живота, или да се осъзнае отрицателното му влияние. Необходимо е да се намери начин за справяне с него. Така както има много източници на стрес, така съществуват и много възможности за справяне с него. В тези случаи се препоръчва автогенен тренинг, различни техники за релаксация и медитация, също така спорт и повече движение, рационално хранене, общуване с близки и приятели.

Водещи новини

Още новини