СЗО: 350 млн. души в света страдат от депресия

  • 09 октомври 2012 16:13

  • 1031
  • 1
СЗО: 350 млн. души в света страдат от депресия
©

Повече от 350 млн. души в света страдат от депресия, съобщи Световната здравна организация преди Световния ден на менталното здраве.

„Това не е болест на развитите страни, това е глобален феномен. Той се наблюдава и при двата пола както в богатите, така и в бедните нации”, заяви доктор Шекхар Саксена, цитирана от АФП.

Здравният експерт посочи, че в света няма регион, в който популацията да не е засегната от това психично разстройство. Около 5% от населението на света страда поне веднъж от депресия в рамките на годината.

50% повече жени имат симптомите на депресия, спрямо мъжете, каза Саксена, като посочи, че следродилната депресия засяга една от пет майки и една от 10 от всички млади майки в развития свят.

Според СЗО депресията е продължително чувство на тъга за две седмици или повече, което оказва неблагоприятно влияние на работоспособността. При най-тежките състояния депресията може да доведе до самоубийства, каза експертът, като посочи, че между двете има „много ясна връзка”. Близо един милион души годишно отнемат живота си, като повече от половината от тях страдат от депресия, каза Саксена, като поясни обаче, че зад самоубийствата стоят и други фактори.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.15 | 09:45

1
Малко пушите марихуанка затова имате депресия !

Добави коментар

Водещи новини