Д-р Николай Шарков: Над 460 хил. зъба бяха обект на профилактика през 2019 г.

gettyimages
share

Профилактиката на детето започва от бременността на майката. Това заяви пред БНР председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Днес Съюзът ще проведе годишен форум във връзка с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.

Д-р Шарков подчертава, че в профилактиката влиза не само устната хигиена, но и храненето е изключително важен елемент. По думите му децата имат много добър пакет по задължително здравно осигуряване, който включва един преглед годишно и 4 дейности, включващи зъбния кариес и неговите усложнения.

Първолаци учиха как да пазят зъбките си

"Пломбите са 100% безплатни за децата", посочи той. "Индивидът е едно цяло и здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи на човешкото тяло и обратното", заяви той и уточни, че техните усилия са насочени към превенция на заболяванията.

„130 хил. деца са минали през програмата. Над 460 хил. зъба са били обект на профилактика. Това е огромен труд, осъществен от около 400 изпълнители на програмата, които са доброволци, и от 28 регионални координатори на програмата“, стана ясно от думите на д-р Николай Шарков.

"При поставянето на силанти на зъбите зъбният кариес намалява драстично – до 70%, според литературни източници. При нас процентът е малко по-висок", подчерта той.

Водещи новини

Още новини