Таня Андреева: В новия здравен модел има повече бизнес

БНТ
share

Когато говорим за промяна в здравния модел, ние трябва да говорим за лечебни заведения, къде да бъдат разположени, какво да е качеството на предлаганите услуги и условията, при които ще работи персоналът. Така че въпросът е доста по-голям. Това сподели в предаването ''Още от деня'' БНТ бившият здравен министър д-р Таня Андреева относно новия здравноосигурителен модел.

,,За мен е погрешна философията на всеки шест месеца да има нова промяна на финансирането. Сегашната идея залага на това, че с тези осем процента здравноосигурителни вноски ще работи не един платец, а повече. Тогава здравните услуги биха ни стрували скъпо. Според мен трябва да се направи един сериозен анализ на практиките в ЕС и да се види кое би сработила в България. Трябва също така да се оцени потенциалният риск, за да не фалира някой частен фонд и пациентите да останат с незаплатена дейност'', коментира д-р Андреева и допълни, че друг важен въпрос е кой ще контролира работата на частните фондове.

,,В предишните идеи сякаш имаше повече смисъл, докато в тази има повече бизнес насока, а не всеки може да си позволи доплащане'', каза в заключение бившият здравен министър.

Водещи новини

Още новини