Какви са забележките на Лекарския съюз към здравния модел "Ананиев"?

Това е голямо постижение, че преди 20 години пациентите си избираха и продължават да си избират към настоящия модел лекар и лечебно заведение, в което да се лекуват. Ако този здравно-осигурителен модел влезе в сила, те ще избират фонд, защото този фонд може пък на мен да не ми предложи договор, това коментира в сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

Към настоящия момент аз имам договор с НЗОК и съответно пациентска листа, но ако образно казано НЗОК се наруши, не бих казал, че ще има същата съпоставка. На практика тези пациенти, които не са в моята листа, те ще бъдат в листата на някой друг общопрактикуващ лекар, който ще има договор или няма да има с фонда, който пациентът е избрал, поясни д-р Брънзалов.

По същия начин стоят нещата с всички лечебни заведения, защото болницата "Х" може да няма договор с фонда на пациента, подчерта той.

Ние бихме желали да участваме в един процес, в който да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете, допълни медикът.

Ние първо искаме да се надгради сегашния модел, после да минаваме към нов. Искаме остойностяване на лекарския труд. Определено основния пакет в момента е много раздут, в него са вкарани прекалено много дейности. Или пакета трябва да бъде актуализиран, или тези 8 процента трябва да се променят, категоричен е Николай Брънзалов.

Коментари

 1. 2019.07.25 | 15:41

  мандрата

 2. 2019.07.25 | 15:38

  юря-я!

 3. 2019.07.25 | 15:34

  БЛС
  БЛС
  БЛС

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет