Свалят цените на лекарствата

share

Здравният министър Стефан Константинов събира утре фармацевтичните производители и ще преговаря с тях за поевтиняване на лекарствата, отпускани от НЗОК безплатно или с намаление. Това съобщи самият Константинов пред Дарик радио вчера и уточни, че това е станало по настояване на премиера Бойко Борисов. Според изчисленията му по пътя на преговорите цената може да бъде свалена до 50-100%.

„Трябва да започне договаряне, касата е активен участник на пазара и напълно основателно може да каже: Ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки”, подчерта министърът. Той добави, че в петък е разпоредил тотална ревизия на здравната каса за лекарствената й политика.

„Установявам, че НЗОК реално не е договорила, макар че може и да е започнала процедура, но реално не е договорено сваляне на цената на нито един медикамент”, посочи Константинов. Той изтъкна факта, че в условия на икономическа криза много сектори на бизнеса се свиват, но този с лекарствата процъфтява. По думите му, след като фармацевтичните производители просперират, е напълно закономерно точно в този момент те да направят отстъпки и така цените да паднат.

Здравният министър посочи, че съществуват три варианта за поевтиняване на медикаментите. Според него едната от възможностите е силово налагане на производителите на по-ниски цени, втората е намаляване на ДДС върху лекарствата, а третата е въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следи какви обороти прави всяка една от тях.

ДДС върху лекарствата няма да бъде намален, заяви обаче вчера премиерът Бойко Борисов. „Ако започнем с медикаментите, ще отидем на хляба и на всичко останало”, добави министър-председателят и припомни, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз.

Министър Константинов обясни механизма на ценообразуването на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип. Върху крайните цени влияел и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни са и различните ставки по ДДС. Нашата страна попада в групата на страните от евросъюза с най-висок такъв данък.

Водещи новини

Още новини